ABD, üslerini neden boşaltıyor

ABD, üslerini neden boşaltıyor

Orta Doğu’da özellikle de Irak’ta asker bulunduran ABD, son dönemlerde Irak’ta bulunan askeri üslerini boşaltıyor. Söz konusu durum özellikle son 1 haftadır yaşanıyor. ABD’nin askeri üslerini boşaltması akıllara, ABD, Irak’tan çekiliyor mu sorusunu getirdi.

‘Washington-Tahran hattı gerildi’

Dünya 2020 yılına, ABD Hava Kuvvetleri tarafından Irak’ta öldürülen İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin gölgesinde girdi. ABD Başkanı Donald Trump’un emriyle öldürülen İranlı komutan, Washington-Tahran hattının iyice gerilmesine neden oldu.

Dünya ülkeleri iki ülke arasında savaş çıkacağı korkusunu yaşarken, İran intikam yeminleri etti ve ABD’nin Irak’taki askeri üslerini füze yağmuruna tutu.

İran’ın ABD üslerine düzenlediği füze saldırısında kaç unsurun yok olduğu bilinmiyor ama söz konusu saldırılarda Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı da hedef oldu. İran Devrim Muhafızları Ordusunun, Tahran’dan Kiev’e gitmek üzere havalanan Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağını füzeyle vurarak düşürmesi sonucu 176 kişi hayatını kaybetti.

‘İran, ABD üslerine 20’den fazla saldırı yaptı’

3 Ocak 2020’de ABD’nin Kasım Süleymani’yi Irak’ta öldürmesinin ardından İran Devrim Muhafızları, ABD’nin ülkedeki üslerine 8 Ocak 2020’de füze saldırısı düzenledi. İlk olarak 8 Ocak’ta düzenlenen saldırılar bugüne kadar sürdü.

‘ABD üslerinden ayrılarak Irak’tan da çekiliyor mu?’

ABD ve İran arasında yaşanan sıralı çatışmaların ardından, Pentagon bir dizi düzenlemeler yapıyor. İran’ın Irak’taki ABD üslerine saldırma tehlikesi bulunduğu için Pentagon bölgedeki askeri üsleri boşaltıyor. Iraklı güvenlik kaynaklarının açıklamasına göre ABD ve uluslararası koalisyon askerleri, Enbar vilayetindeki Habaniyye Üssü’nü Irak ordusuna devrederek aynı kentteki Ayn-l Esed Üssü’ne çekildi.

ABD askerlerini Habaniyye Üssü’nü Irak ordusuna devrederek çekilmesinin ardından boşaltılan üs sayısı 4’e yükselmiş oldu. Irak’ta 9 üssü ve 5 bin civarında askeri bulunan ABD, son bir haftada Kaim, Kayyara, K1 ve Habaniyye askeri üslerini boşaltı. Askeri üsleri Irak ordusuna devreden ABD’nin Bağdat’ta Victory ve Taci, Enbar’da Ayn-l Esed, Erbil’de Harir ve Erbil Havaalanı ile Salahaddin’de Beled askeri üssünde varlığı sürüyor.

Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, K1 askeri üssün devrinde yaptığı açıklamada ABD güçlerinin Irak’taki bazı askeri üsleri boşaltacağını, ancak uluslararası koalisyon güçlerinin Irak’taki varlığını sürdüreceğini söylemişti.

“Trump’tan iran’a uyarı”

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İran’a yönelik uyarıda bulundu. Trump, söz konusu paylaşımında, “Gelen bilgilere ve inancımıza göre İran veya uzantıları, Irak’taki Amerikan askerlerine ve/veya varlıklarına yönelik sinsi bir saldırı planlıyor. Eğer bu olursa İran bunun bedelin gerçekten çok ağır şekilde öder.” ifadelerini kullandı.

Trump, nasıl bir saldırı istihbaratı aldıklarına yönelik herhangi bir detay paylaşmadı. Dünya genelinde etkisi hissedilen koronavirüs salgını İran’da da gündemi belirlerken, ABD yönetiminin Tahran’a yönelik yaptırımları hafifletmemesi uluslararası kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.

En son 11 Mart’ta düzenlenen saldırının ardından, ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon’un savaş uçakları Suriye’de İran’a ait 3 askeri noktayı hedef aldı. Bukemal ilçesinde bulunan İmam Ali üssü, Sanayi ve Hizam bölgelerindeki askeri noktalara düzenlenen saldırıda ölenlerin ve yaralıların olduğu dünya kamuoyuna yansıdı.