Taliban'dan Dünya Kadınlar Günü paylaşımı

Afganistan'da Taliban yönetimi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Afgan kadınlarının haklarını koruyor ve savunuyoruz" açıklaması yaptı.

Taliban'dan Dünya Kadınlar Günü paylaşımı

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Taliban yönetiminin "tüm Afgan kadınlarının İslam fıkhının sağladığı haklarını korumaya kararlı olduğunu" belirterek, "Dünya Kadınlar Günü Afgan kadınlarının meşru haklarını talep etmesi için büyük fırsattır. Allah'ın izniyle Afgan kadınlarımızın haklarını koruyor ve savunuyoruz" ifadesini kullandı.

Mücahid'in paylaşımına yanıt veren bazı Twitter kullanıcıları ise kadınlara yönelik bu “vaatlerin” bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Taliban'ın Afganistan yönetimini devralmasının ardından binlerce kadın, kamu kurumlarındaki işlerini kaybetmişti, kız çocuklarının devlet okullarında 6'ıncı sınıftan sonra eğitim alması durdurulmuştu.

Taliban, eleştiriler üzerine kızların eğitim alabilmesi için okulların "İslami koşullara" göre düzenlenmesi gerektiğini açıklamıştı.

Ülke genelindeki devlet üniversitelerinde kadınlar ve erkekler ayrı saatlerde eğitim alabiliyor ancak şu an başkent Kabil dahil olmak üzere birçok vilayetteki devlet okullarında kızlar ortaokul ve liseye devam edemiyor.

Sözcü Mücahid, Mart ayının sonunda kızların tüm eğitim kurumlarında eğitim alabilmesine izin verileceğini duyurmuştu.