Erbil Valisi Diyarbakır’da AK Parti, DEM Parti ve PDK-T ile görüştü

Mezopotamya Tarım Fuarı’na katılmak için Diyarbakır’a giden Erbil Valisi Omid Xoşnav, AK Parti, DEM Parti ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi'ni (PDK-T) ziyaret etti. Vali Xoşnav, Kürdistan Bölgesi’nin barış ve diyalogdan yana olduğunu söyledi.

Erbil Valisi Diyarbakır’da AK Parti, DEM Parti ve PDK-T ile görüştü
Foto:Rudaw

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Mezopotamya Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen 15’inci Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katılmak üzere kente giden Erbil Valisi Omid Xoşnav, kentteki partilerle görüşmelerine bugün de devam etti.

Valisi Xoşnav bugün ilk olarak AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı’nı ziyaret etti. Burada AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Raşit Ocak ile görüşen Xoşnav, Diyarbakır’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Mezopotamya Tarım Fuarı’na katılmak üzere geldiği kentte kendisine iş insanlarından bir heyetin eşlik ettiğini anlatan Xoşnav, bu kapsamda hem ilgili örgütleri ve hem de siyasi partileri ziyaret etmek istediklerini söyledi.

Erbil ile Diyarbakır arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesini istediklerini vurgulayan Xoşnav, “Türkiye bizim için önemli bir ülke. Kürdistan Bölgesi tüm ülkelerle olduğu gibi bölgedeki ülkelerle de ilişkilerini ilerletme arzusunda. Bir süre önce Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Irak’ı ziyaret etti ve ardından Erbil’de Başkan Mesud Barzani ile, ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile çok önemli toplantılar yaptı. Biz bu ziyaretin iki tarafa da faydaları olacağını düşünüyoruz” dedi.

“Kürdistan Bölgesi sorunların barış ve diyalog yolu ile çözümünü destekliyor”

Vali Xoşnav, Bağdat’ta iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara değinerek Kürdistan Bölgesi’nin de bu anlaşmaların tarafı olduğunu hatırlattı.

“AK Parti’nin Türkiye’deki değişimlerde önemli var” diyen Xoşnav, “Kürdistan Bölgesi her zaman sorunların barış ve diyalog yolu ile çözümünü destekliyor. Burada bulunduğumuz süre zarfında ziyaret ettiğimiz siyasi tarafların hepsi de çözüm sürecinin başlatılmasını arzuluyor. İnşallah AK Parti de bu konuda bir öncülük yapacak. Kürdistan Bölgesi barış sürecinin başlamasını destekliyor. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, hükümet ve özellikle de Başkan Barzani ki geçmişte sürecin başarısı için çalıştı, şimdi de böyle bir sürecin başlamasını destekliyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti İl Başkanı Raşit Ocak da, “Cumhurbaşkanımız yaklaşık 10 gün önce Irak ve Erbil’e çok önemli bir ziyaret gerçekleştirdi. Özelikle Erbil ziyareti özellikle Türkiye’de ve dünyada bir ses getirdi. Aramızda uzun yılardır aramızda büyük bir dostluk söz konusu. Bu ziyaret bunun bir göstergesidir, Cumhurbaşkanı nezdinde yapılan çok önemli bir ziyarettir. Söz konusu ziyaret ekonomik ve strateji ile alakalı ciddi anlaşmalar ve görüşmeler yapılmıştır. Erbil’de Türk iş insanların ciddi yatırımları söz konusudur. Biz bu yatırımların artarak devam etmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanın bu ziyaretinden sonra yatırımların artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Ocak “En kısa zamanda Diyarbakır ile Erbil uçuşların başlamasını bekliyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanı Yardımcımızın da direk girişimleri oldu. İç hacimde ticari ilişkilerin daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

DEM Parti’ye seçimlerdeki başarı için tebrik

Xoşnav daha sonra DEM Parti Diyarbakır İl Örgütü’nü ziyaret ederek İl Eş Başkanları Abbas Şahin ve Pınar Sakık Tekin ile görüştü. Görüşmede Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk de hazır bulundu.

Seçim sonuçlarından ötürü DEM Parti’yi tebrik eden Xoşnav, “Kayyımlardan sonra seçilen eş başkanların millete hizmet yolunda güzel hizmetler yapacağını umuyorum. Dün Diyarbakır Büyükşehir, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Eş başkanlarıyla bir araya geldik, onların da şehirlerine hizmet etmek için güzel projeleri var. Biz de onları Erbil’e Kürdistan bölgesine davet ettik. İlişkilerimizi inşallah daha fazla geliştiririz” dedi.

Xoşnav, Diyarbakır’daki tüm taraflarla yaptıkları görüşmelerde Kürdistan Bölgesi’nin barış sürecinin yeniden başlamasını desteklediğini aktardıklarını anlattı.

Vali Omid Xoşnav, “Kürdistan Bölgesi olarak Irak Anayasası ve uluslararası ittifaklar çerçevesinde bütün komşularıyla iyi bir ilişkiler içinde olmayı arzuluyor. Kürdistan Bölgesi olarak Türkiye hükümeti ile birlikte iyi ilişkilerimiz var ve bu ilişkiler hiç bir tarafın çıkarlarına karşı değildir, halkımızın çıkarları çerçevesindedir. Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye’den çok sayıda firma, yine Kürt iş insanı Kürdistan Bölgesi’nde çalışıyor. Kürdistan Bölgesi olarak kapımız her zaman açık” ifadelerini kullandı.

DEM Parti İl Eş Başkanı Pınar Sakık Tekin de, “Ziyaret nedeniyle teşekkür ederiz. Sadece Türkiye Kürtleri için değil, dört parçaya bölünen Kürtler içinde mücadele ediyoruz. Seçimlerde büyük bir kazanım elde ettik, bu kazanımlara kadınlar öncülük etti” diye konuştu.

Tekin, “Seçimlerde sadece kurum kazanmadık. Kürdistan’da büyük kazanımlar elde ettik, Türkiye’de de bu rejimi alaşağı ettik. Sizler de biliyorsunuz, kazanımlardan sonra bir saldırı oldu. Ama Van’da sandıkta mücadele eden halk Van’ı tekrar kazandı. Gözler bizim kazanımlarımızın üzerinde, dini, inanıcı farklılaştırılan tüm hakların üzerinde. 8 yıldır bu halkın iradesini gasp etmeye çalışan bir iktidar gerçekliği var. Biz çeyrek asırdır hiç bir zaman pes etmedik. Amacımız dört parça Kürdistan’da bütünlüğü sağlamak. Bugün Türkiye’de tek adam rejimi var biz de buna karşı çoğulculuğu savunuyoruz” sözlerini sarf etti.  

Abbas Şahin de yüz yıldır Kürtlerin haklarını elde etmek için demokrasi mücadelesi verdiğini söyledi.

Şahin, demokrasi olmadan uygun ekonomik ve ticari ilişkilerin de gelişemeyeceğini, kazanımların da korunamayacağını dile getirdi.

“Kürdistan ismi için mücadele ettik”

Vali Omid Xoşnav ardından Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi'ni (PDK-T) ziyaret ederek PDK-T Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş ve parti yöneticileri ile bir araya geldi.

Burada konuşan Xoşnav, Kürdistan Bölgesi’nin sorunların çözümü konusunda diyalog ve barış yolunu desteklediğini bir kez daha vurguladı.

Mehmet Emin Kardaş da, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kuruluşundan ve ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani’nin mücadelesinden bahsetti.

Şerefettin Elçi ve arkadaşlarının da 1965’te aynı isim ve amaçla Türkiye’de parti kurduklarını anlatan Kardaş, bu süre zarfından büyük zorluklarla karşılaşıldığını dile getirdi.

Kardaş, “Bizim amacımız Kürdistan Demokrat Partis’nin ismini, Kürdistan ismini anayasaya yerleştirmeyi amaçladık ve bu uğurda mücadele ettik. Ocak 2014 yılında İçişleri Bakanlığına müracaatta bulunduk, zorluklara rağmen 4 ay sonra ismimizi tescil etti. 11 yıldır çalışmalarımızı resmi bir şekilde, barış içinde ve şiddetten uzak bir şekilde yürütüyoruz. Ankara’da üç kongre düzenledik” dedi.

PDK-T lideri Mehmet Emin Kardaş, Kürtler arasında ulusal birliği desteklediklerini vurguladı.