Erbil Valisi Omid Xoşnav Diyarbakır’da PSK’yi ziyaret etti

Temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a giden Erbil Valisi Omid Xoşnav ve beraberindeki heyet dün Kürdistan Sosyalist Partisi’ni (PSK) ziyaret etti.

Erbil Valisi Omid Xoşnav Diyarbakır’da PSK’yi ziyaret etti
Foto: PSK

Vali Omid Xoşnav başkanlığındaki heyeti PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, PSK eski Genel Başkanı Mesut Tek ve parti yöneticileri karşıladı.

PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, Kürdistan Bölgesi heyetini karşılamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kürtler arası diyalog ve görüşmelerin önemine değindi.

Bozyel, “Dün olduğu gibi bugün de Kürt ve Kürdistan meselesi bölgenin can alıcı sorunu olmaya devam ediyor. Bölgedeki bütün siyasi görüşmeler ve trafik Kürt meselesi etrafında gerçekleşiyor. Bu çerçevede bölge ülkeleri arasında siyasi görüşme trafiği artmış bulunuyor. Son dönemde Ankara, Bağdat, Erbil arasında yaşanan diplomatik trafik bunun somut göstergesidir” dedi.

PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, 2015 yılından sonra Kürt meselesinde artan şiddet ve savaş politikalarının sadece Kürt halkına zarar vermediğini, aynı zamanda Türkiye’de de ciddi bir siyasi ve ekonomik krize yol açtığını belirterek bunun sonuçlarını 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde ortaya çıktığını dile getirdi.

Bozyel son yerel seçimlerde 22 yıllık iktidarında AK Part’nin ilk kez ikinci sıraya düşmesinin ve iktidarın büyük oy kaybının Kürt karşıtı siyasetten kaynaklandığını belirtti.
 
Bozyel bu durumun iktidarı yeni bir muhasebe yapmaya zorlayacağını aksi halde oylarının daha da azalacağını ifade etti. Bozyel, Türkiye’de barış ve istikrarın inşasının Kürt meselesinin çözümüne bağlı olduğunu dile getirdiği konuşmasında, gündemde olan yeni anayasa tartışmalarının bu açıdan bir fırsata dönüştürülmesi gereğinin altını çizdi. Bütün Kürt siyasi aktörlerinin yapılacak yeni anayasa konusunda bir araya gelmesini ve Kürt halkının taleplerini içeren ortak bir duruşla bu meseleye dahil olmalarının önemine değindi.
 
“Bölgesel gelişmeler 4 parçadaki Kürtleri daha da birleştiriyor”
 
 PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, Türkiye’nin eninde sonunda Kürt meselesinin çözümünü gündeme getirmek zorunda olduğunu, böyle bir aşamada Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin geçmişte olduğu gibi olası bir çözüm sürecinde önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Bozyel, bölgesel gelişmelerin dört parçadaki Kürtlerin kaderini her geçen gün daha da birleştirdiğini, bu çerçevede dört parçada Kürtler arasındaki diyalog ve görüş alışverişinin öneminin altını çizdi.

Omîd Xoşnav: Kürdistan Bölgesi’ni izole etme politikası sonuç vermedi
 
PSK’ye gerçekleştirdiği ziyarette, sıcak karşılamalarından dolayı PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel’e teşekkür eden Erbil Valisi Omîd Xoşnav ise Kürdistan Bölgesi ve Bağdat arasındaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Xoşnav konuşmasında bölge ülkelerinin Kürdistan Bölgesi’ni izole ederek cezalandırma politikasının sonuç vermediğini, bütün zorluklara rağmen Kürt halkının ayakta durduğunu dile getirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Erbil ziyaretinin önemine değinen Xoşnav yapılan görüşmelerde bölgesel sorunların karşılıklı çıkarlar ve saygı temelinde çözümünün müzakere edildiğini ifade etti.
 
Omîd Xoşnav, Türkiye’de yeni bir çözüm sürecinin yeniden gündeme gelmesinin kaçınılmaz olduğunu, bu konuda Mesut Barzani ve Kürdistan Hükümeti’nin yapıcı bir rol oynamaya hazır olduğundan emin olduğunu ifade etti.
 
PSK ve Kürdistan Bölgesi heyetleri arasında bir saat kadar süren görüşme Kürt basını tarafından yakından izlendi.