Tahliye edilen Gültan Kışanak’tan ilk açıklama!
Kobani Davasında tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırılan Gültan Kışanak, “Barışa ve adalete ihtiyacımız var. Onun için hepimiz elimizden geleni yapacağız ve inanıyorum ki bir gün bu cezaevlerinin kapıları gerçek anlamda özgürlük için açılacak ve bütün arkadaşlarımız dışarda halkıyla buluşacağı güzel günleri göreceğiz” dedi.
7,5 yıldır cezaevinde olan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, bugün Kobani Davasında verilen tahliye kararının ardından Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.
Kışanak, “Bugün Kobani kumpas davasında verilen kararı kabul etmediğimizi, bu kumpası ve siyasi tutumu devam ettiren bir karar çıktı. Bu nedenle hepimizin aslında arkadaşlarımızın bu kadar ağır cezalar aldığı bir günde mücadeleye devam etmek dışında söyleyebilcek bir sözümüz yok” dedi.
“Barışa ve adalete ihtiyacımız var” diyen Kışanak, “Onun için hepimiz elimizden geleni yapacağız ve inanıyorum ki bir gün bu cezaevlerinin kapıları gerçek anlamda özgürlük için açılacak ve bütün arkadaşlarımız dışarda halkıyla buluşacağı güzel günleri göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Kışanak, “Bu yargılama süresinde anlatmaya çalıştım. Gerçekten dava dosyasında Çözüm Süresinde barış ve demokratik çözüm için yürütülen bütün çabalar, verilen bütün emekler suçlama konusu yapılmış ve bir dosyaya dönüştürülmüş orada duruyor. Bu ileride AKP açısından da ciddi bir sorun oluşabilecek bir dosya halinde. Çünkü biz biliyorduk bu davalar, bu dosyalar aslında Çözüm Sürecini akamete uğratmak için açıldı. Yaşadığımız bütün bu provokasyonlar ve kumpaslar da Kürt sorununun barışçıl çözümünün önüne çıkartılan engellerdi. Ama ben bu engelleri aşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Kışanak, “Aktif siyasi çalışmalara katılacak mısınız?” şeklindeki soruya, “Bunun için bir şey söylemek henüz çok erken ama ben hayatım boyunca siyasetin dışında kalmadım, kalmayacağım, hayatın kendisi siyasettir. Doğruları savunmak, iyiyi, güzeli aramak siyasettir ve bu anlamda tabii ki emek vermeye ve bütün sorunların çözülmesi için çaba sarf etmeye devam edeceğim” yanıtını verdi.
30 Ekim 2016'da tarihinde Diyarbakır'da tutuklanarak Kocaeli F Tipi cezaevine gönderilen Kışanak'ın azami tutukluluk süresini 6 ay önce doldurmuş ancak tahliye edilmemişti.
6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında bugün duruşmada karar açıklandı. 10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş'a toplam 42 yıl, Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.
Mahkeme, 7 yıldır cezaevinde olan ve azami tutukluluk süresini 6 ay önce dolduran Gültan Kışanak'a ise "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezası verdi ancak tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmetti.
Sebahat Tuncel'e de "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezası veren mahkeme; Ayla Akat Ata'ya da aynı suçtan 9 yıl 9 ay hapis ceza verirken, iki ismin de tahliyesine karar verdi.
Gültan Kışanak kimdir?
Gültan Kışanak, 15 Haziran 1961'de Elazığ'da doğdu. Elazığ Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra 1978’de Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü'ne girdi.
19 yaşında üniversite ikinci sınıf öğrencisi iken gerçekleşen 12 Eylül darbesi öncesinde tutuklandı.
1980 ve 1982 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu kaldı. Diyarbakır Cezaevi’nde gördüğü işkenceyi daha sonraki yıllarda yaptığı açıklamalarda anlattı.
1990’lı yılların başında arkadaşlarıyla Toplumsal Direniş gazetesini kurdu. Bir süre sonra bazı gerekçelerle gazete kapatıldı.
1991'de stajyer olarak girdiği Güneş gazetesinin ardından Yeni Ülke, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gazetelerinde gazeteci, yazı işleri müdürü, yayın koordinatörü olarak her alanda, 2002 yılına kadar çalıştı.
2007 Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği 23. Dönem bağımsız Diyarbakır Milletvekili olarak meclise seçildi.
2009 yılında DTP’nin kapatılmasının ardından Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) geçti ve Partinin eşbaşkanlığına seçildi.
12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Genel Seçimlerde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Siirt'ten 24. Dönem Milletvekili seçildi.
30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçildi.
Kışanak, 30 Ekim 2016 tarihinde Kobani davası kapsamında tutuklandı. Son olarak yerel seçimlerde DEM Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.
Kobani davasının 16 Mayıs'ta görülen karar duruşmasında "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezası verildi ancak tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi./Rudaw