Ortadoğu'da muhtemel 4 savaşın 2'inde Kürtler olacak

Amerikan Bloomberg ajansı IŞİD terör örgütünün yenilgiye uğratıldığını ancak Ortadoğu bölgesinin bölgesel ve uluslararası aktörler arasında olası nüfuz savaşlarına sahne olacağını dile getirdi ve Kürtlerin de bu savaşların ikisinde yer alabileceğini ileri sürdü.

Ortadoğu'da muhtemel 4 savaşın 2'inde Kürtler olacak
Amerikan Bloomberg ajansı IŞİD terör örgütünün yenilgiye uğratıldığını ancak Ortadoğu bölgesinin bölgesel ve uluslararası aktörler arasında olası nüfuz savaşlarına sahne olacağını dile getirdi ve Kürtlerin de bu savaşların ikisinde yer alabileceğini ileri sürdü.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’da hiç beklenmedik bir açıklama ile istifa etmesi ve İran’ı yayılmacılıkla suçlamasının ardından tüm bölge allak bullak oldu.

Beyrut’taki Ortadoğu Stratejik İşler Enstitisü Başkanı Sami Nadir, bölgesel ve uluslararası aktörlerin ortak düşmana karşı savaşı bitirdikten sonra, birbirleri ile savaşmaya başlayacaklarını ileri sürdü ve bu savaşların başlangıç işareti olarak da Suudi Arabistan ile İran arasındaki uyuşmazlığı gösterdi.

İran ve Suudi Arabistan savaşı

Hizbullah aracılığıyla Lübnan’da hatırı sayılır bir etkiye sahip olan İran 2011’den bu yana Ortadoğu’da nüfuzunu güçlendirdi.

Şii milisleri Lübnan, Irak ve Afganistan’a göndererek sünni gruplar ve IŞİD teröristlerine karşı savaştıran İran, bunun yanısıra Yemen’de Suudi Arabistan’a karşı savaşmaları için Ensarullah örgütüne de destek gönderdi.

Alf Danışmanlık şirketi siyasi riskler açısından değerlendirildiğinde Lübnan’daki gelişmelerin " İran ile Suudi Arabistan arasındaki krizin daha da kötüye gideceğinin göstergesi olduğunu" belirtti.

Hizbullah ve İsrail savaşı

Habere göre bir diğer savaş, Suriye’deki savaşın sonuna gelinmesinin ardından tarafların arasındaki gerginliğin tırmandığı İsrail ile Hizbullah arasında yaşanacak.

ABD’nin İsrail eski büyükelçisi Daniel Shapiro Hizbullah’ın Lübnan’daki tüm sorunların yegane sorumlusu olduğunu ve Lübnanlıları bir araya getirmek için İsrail’e karşı savaşa girişeceğini dile getirdi.

Haberde, Suriye savaşında yorulsa da, belli bir tecrübe kazanan Hizbullah’ın artık daha ağır ve güçlü silahlara sahip olduğu dile getirildi ve İsrail’in Hizbullah’a karşı savaşının Lübnan ve Suriye olmak üzere iki cephede gerçekleşeceği vurgulandı.

Türkiye ve Kürt Savaşı

Haberde gerçekleşme ihtimali verilen üçüncü savaş Kürtler ile Suriye’ye birliklerini gönderen Türkiye arasındaki savaş olarak gösterildi.

Türkiye’nin Rojava’da güçlenen Kürt hareketinin kendi içindeki Kürtleri cesaretlendireceği ve ayrılık fikirlerini güçlendirebileceği korkusu içinde bulunduğu dile getirilen haberde, Türkiye’nin Kürtlerin Suriye’de amaçlarına ulaşmamaları ve özerk bir yönetim elde etmemeleri için çabalayacağına vurguda bulunuldu.

Irak ve Kürt Savaşı

Ortadoğu’daki dördüncü savaşın ise Irak ve Kürtler arasında gerçekleşeceği öngörülen haberde, Kurdistan Bağımsızlık Referandumu’nun Kurdistan Bölgesi ile Bağdat arasındaki çelişkileri derinleştirdiği ve çatışmaları başlattığı hatırlatıldı.

16 Ekim’de İran destekli Haşdi Şabi milisleri ile Irak ordusunun Kerkük ile tartışmalı bölgelerin tümünü Kürtlerin elinden aldığı hatırlatılan haberde Bağdat ile Kurdistan Bölgesi arasındaki çelişkiler konusunda uzlaşmanın gerçekleşmediği ve savaşın patlak verebileceği dile getirildi.