ABD dini özgürlükler raporunda Ezidi soykırımı yer aldı, Türkiye eleştirildi

ABD dini özgürlükler raporunda Ezidi soykırımı yer aldı, Türkiye eleştirildi

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2016 Uluslararası Dini Özgürlük Raporu'nu yayımladı. Raporda Ezidi soykırımına yer verildi. Türkiye eleştirildi.

Dini özgürlük raporunu açıklamak için Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye, Çin ve Orta Doğu ülkelerini eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, raporda yer alan Ezidi soykırımına değinerek, Donald Trump yönetiminin Orta Doğu’da önceliğinin katliama maruz kalan Ezidi Kürtler ve diğer azınlıkların korunması olduğunu belirtti.  Raporda, geçen yıl olduğu gibi bu sene de, DAİŞ'in Suriye ve Irak'ta Ezidi, Hristiyan ve Şii azınlıklara yönelik "soykırımda" bulunduğu ifade edildi.

Türkiye eleştirildi

Tillerson, raporun Türkiye ile ilgili bölümüne ilişkin, "Türkiye'deki yetkili makamlar, bazı dini azınlık gruplarının insan haklarını kısıtlamayı sürdürüyor ve bazı topluluklar uzun süreli mülk ihtilafları yaşamaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

ABD Kongresi tarafından görevlendirilen diplomatlarca hazırlanan dini özgürlükler raporunun Türkiye'ye ayrılan bölümünde, Alevilerin "protesto ve şiddet tehditleriyle karşılaştığı" ifade edilirken, "Yahudi, Protestan ve Sünni Müslümanlara yönelik de şiddet tehditleri vardı" denildi.

2016 Uluslararası Dini Özgürlük Raporu, dünyada yaklaşık 200 ülkenin durumlarını inceliyor, hükümetler, yasadışı örgütler ya da bireyler tarafından yapılan din özgürlüğü ihlallerini ortaya koyuyor.