İlham Ahmed: Esad rejimi Rakka'ya dönmeyecek

İlham Ahmed: Esad rejimi Rakka'ya dönmeyecek

lham Ahmed, Suriye Demokratik Konseyi (SDC) eşbaşkanı, Pazar günkü toplantıda Arap aşiretlerine, Suriye rejiminin, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kurtarılan Rakka gibi bölgelere geri dönmeyeceğini söyledi.

Rakka'nın aşiret liderlerinden biri olan Muhammed el Ghannam'ın daveti üzerine Tel Abyad bölgesindeki Zaidi köyünde gerçekleşen görüşmeye SDG'nin önde gelen yetkilileri ve SDC eşbalkanı İlham Ahmed katıldı.

Ahmed, ANHA'ya yaptığı açıklamada "Suriye rejimi şimdi bölgedeki kardeşlerimize mektuplar göndererek geri geleceklerini söylüyorlar. Rakka'da Arap aşiretlerini, bizim burada geçici olduğumuza ikna etmeye çalışıyorlar. Biz de, Suriye rejiminin halkımızı silahlı gruplara karşı koruyamadıklarını ve terörizme karşı savunamadıklarını söylüyoruz.

Aksine, Şam rejimi, Suriye halkına karşı tank ve uçaklarını kullanmakta, evlerini bombalamaktadır. Onlara geri dönme ve bu bölgeleri kontrol etme gücüne sahip olmadıklarını söylüyoruz." dedi.

Ahmed ayrıca, yıllardır Kuzey Suriye'yi yöneten mevcut yönetimi kabul edip tanımadıkça ve siyasi kurumlarıyla resmi müzakerelerde bulunmadıkça, Suriye yönetiminin geri dönemeyeceğini sözlerine ekledi.

Rakka'da Mınbic gibi olacak

Ahmed bunun için daha önce Mınbic'i hatırlatmış, SDG tarafından bir yıl önce özgürleştirilen Mınbic'in Rakka için örnek olduğunu belirtmişti: 

"Rakka'yı, Mınbic Kent Konseyi'nin kurulmasıyla karşılaştırabiliriz. Mınbic'te ne olduğunu gördük, aynı şey Rakka'da da olacak, kurtulduktan sonra onu yeniden inşa edeceğiz." diyerek Mınbic'teki Suriye yönetiminin varlığına dair iddiaları reddetti. "Mınbic'te rejim güçleri yok, orası halk tarafından yönetiliyor" dedi.