ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İran cezalandırılmalı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki hafta Umman'da gerçekleşen tanker saldırısıyla ilgili İran’ı suçlayarak, “Dünya buna izin vermeyecektir ve İran cezalandırılmalı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İran cezalandırılmalı

Deniz güvenliği konulu sanal bir toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki hafta Umman kıyılarında bir petrol tankerine düzenlenen saldırıyla ilgili İran’ı suçladı.

“Sorumlulardan hesap sormak herkesin görevidir” diyen Blinken, “Bunu yapmamak sadece cezasızlık kültürünü arttıracak ve deniz düzenini göz ardı etmeye meyillileri cesaretlendirecektir” ifadelerini kullandı.

İran’ı cezalandırmak gerektiğine işaret eden Blinken, “Herkesin kuralara uyması ve denizcilikle ilgili anlaşmazlıkları çözmesi gerekir. Hatta bu her devletin sorumluluğudur” diye konuştu.

İsrailli şirkete ait bir gemi, 29 Temmuz'da Tanzanya'dan BAE'ye giderken Hint Okyanusu'nda saldırıya uğramış ve mürettebattan bir İngiliz ve bir Rumen vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Saldırıda birer vatandaşları ölen İngiltere ve Romanya'nın yanı sıra ABD ve İsrail de failin İran olduğu sonucuna vardıklarını açıklamıştı.

İngiltere, ABD ve İsrail, saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu.

İran ise bu suçlamaları reddederek söylenenlerin temelsiz iddialar olduğunu aktardı.