ABD Dışişleri Bakanı Blinken Nadia Murad'ı kabul etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ezidi Nobel Barış Ödülü sahibi Ezidi aktivist Nadia Murad'ı kabul etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Nadia Murad'ı kabul etti

Bakanı Antony Blinken, ABD’nin, soykırımın etkilerinden kurtulmaları için Ezidilere verdiği desteğin devam ettiğini söyledi.

Blinken X hesabından yaptığı paylaşımda, "Ezidiler ile Irak ve Suriye'deki soykırımdan sağ kurtulanların iyileşmesi ve adalet için sarsılmaz desteğimizi yineledim” dedi.

IŞİD’in Şengal'de Ezidilere karşı uyguladığı soykırım sırasında IŞİD tarafından kaçırılan Nadia Murad, 2018 yılında Nobel Barış Ödülü'nü aldı. Murad IŞİD’den sağ kurtulan Ezidilerin sesi oldu.

Nadia Murad, IŞİD üyelerini işledikleri suçlardan sorumlu tutma mücadelesinin ön saflarında yer alırken, hayatta kalan Ezidilerin, yurtları olan Şengal'e güvenli bir şekilde geri dönmelerini sağlamak için Kürdistan Bölge Başkanlığı ile birlikte çalışıyor.

IŞİD’in Ezidi soykırımı

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adıyla Suriye ve Irak’ta ortaya çıkan örgüt, 2014’ün haziran ayında Musul kentini işgal ettikten sonra 3 Ağustos'ta Şengal'i hedef aldı ve büyük bir katliam yaptı. Kürt Ezidiler bu katliamı "73. ferman" olarak isimlendirdi.

Ezidi Kürtlerin yaşadığı ilçe ve çevresine yönelik IŞİD tarafından düzenlenen barbarca saldırıda yüzlerce Ezidi Kürt öldürüldü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişi ise kaçırıldı.

Saldırıdan kaçan yüz binlerce Ezidi Şengal Dağı, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlercesi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

Saldırının ardından Şengal’in işgalden kurtarılması için büyük bir mücadele verildi. 13 Ekim 2015’te Başkan Mesud Barzani’nin liderliğinde yürütülen bir operasyonda Şengal, IŞİD’den geri alındı.

Yakın tarihin en vahşi katliamı

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yaparak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları, yakın tarihte yaşanmış bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalar yürütüyor ve uluslararası topluma Ezidilerin sesini duyurmak için çabalıyor.

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan “Ezidileri Kurtarma Ofisi” kuruldu.

Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin çalışmaları kapsamında 3 bin 500’den fazla kişi kurtarıldı. Ancak hala kaçırılanların birçoğunun akıbeti bilinmiyor.

Kürdistan Parlamentosu, 2019 yılında 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etti.