Pentagon'dan kritik 'İran' raporu

Pentagon'dan kritik 'İran' raporu

ABD’nin İran’ın en önemli isimlerinden biri olan Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’yi öldürmesi bölgedeki tansiyonu yükseltti. Süleymani’nin öldürülmesinin ardından İran’dan gelen “intikam” açıklamaları, Tahran’ın operasyona karşılık vereceği olasılığını güçlendiriyor.

Peki İran’ın askerî gücü ne kadar? Euronews Türkçe’de yer alan habere göre ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma İstihbarat Ajansı (SIA) tarafından 2019 yılının kasım ayında yayınlanan "İran'ın Askerî Gücü Raporu"nda bu sorunun yanıtları yer alıyor.

Raporda, İran'ın kara, hava ve deniz gücünün yanı sıra envanterinde bulunan balistik füzeler, insansız hava araçları ve nükleer programına ilişkin birçok bilgi bulunuyor.

İran’ın hava savunma füzeleri ve radar sistemlerini modernize etmeye devam ettiği belirtilen raporda, Birleşmiş Milletler (BM) ambargoları kalkar kalkmaz İran'ın yeni savaş uçakları almaya başlayacağına dikkat çekiliyor.

BM'nin İran'a yönelik silah ambargosunun 2020'de kalkması ile İran'ın modern tank alacağı ifade edilen raporda, şu tespitler yer alıyor:

“Yeni acil müdahale tugaylarının kurulması dahil, kara gücünde daha hızlı manevra yapmak üzere uygulanan yapısal değişiklikler devam edecek. Önümüzdeki 10 yılda kabiliyetleri ve bölgeye yaklaşımı geliştikçe İran, bölgede, çok taraflı barışı koruma operasyonları, başka ülkelere müdahale veya müttefik ülkelerde kalıcı üsler kurmak gibi bölgede daha geniş çaplı operasyonlar yapabilecek."

Pentagon raporu, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bölgedeki faaliyetlerine de yer veriyor ve İran ulusal güvenlik stratejisinin Şii ruhani rejiminin devamını sağlama, rejime yönelik iç ve dış tehditleri bertaraf etme ve bölgede baskın bir güç olma hedefleri üzerine kurulu olduğuna dikkat çekiliyor.

Rapor, İran’ın askerî doktrinini zaman içinde yeniden şekillendirdiği belirtiyor. Raporda "İran, askeri doktrinini, teknolojik olarak gelişmiş Batılı ordulara karşı durmak, muhtemel bir saldırıyı insani ve finansal bedelini ağırlaştıracak şekilde caydırma üzerine geliştirmiş” ifadeleri yer alıyor.

Raporda, İran’ın şu üç ana kabiliyete ağırlık vermeye çalışacağına dikkat çekiliyor:

“Bölgede hedeflerini vurabilecek balistik füzeler, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazında deniz nakliyatını tehdit edecek sahil güvenlik gücü, ülke dışında konvansiyonel olmayan operasyonlar yapma kabiliyetine sahip ortak ve vekil güçler."

İran'ın kıtalararası balistik füze kapasitesi elde etme çalışmalarına devam ettiği belirtilen raporda, "İran daha hassas ve daha yıkıcı etkiye sahip balistik füzelerini konuşlandırmaya devam edecek, füze envanterini geliştirecek ve yeni seyir füzelerini konuşlandıracaktır” denildi.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz