İngiltere'den Kor Mor saldırısına kınama: Kabul edilemez

İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen Kor Mor’a yapılan saldırıyı kınayarak, “Şiddet eylemleriyle siyasi ve ekonomik hedeflere ulaşmaya yönelik yapılan bu saldırılar kabul edilemez” dedi.

İngiltere'den Kor Mor saldırısına kınama: Kabul edilemez

Dün saat 18.45’te Süleymaniye’deki Kor Mor gaz sahası insansız hava araçlarının hedefi oldu.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre 4 Yemenli çalışan yaşamını yitirdi, tesiste maddi hasar meydana geldi. İki kişi de yaralandı.

İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitchen sosyal medya hesabından saldırıya kınama mesajı yayımladı.

Stephen Hitchen mesajında şu ifadeler yer verdi:

“Kor Mor gaz sahasına yapılan saldırıyı kınıyoruz. Şiddet yoluyla siyasi ve ekonomik hedeflere ulaşmaya yönelik yapılan bu saldırılar kabul edilemez bir girişimdir. Sorumlular hesap vermelidir. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz.”

 BM’den açıklama

Saldırıya ilişkin Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Kor Mor gaz sahasına yönelik saldırıya dair yaptığı açıklamada “Kürdistan Bölgesi'nde halka elektrik sağlayan Kor Mor doğalgaz sahasına yapılan saldırıyı kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), saldırıya ilişkin X hesabı üzerinden açıklama yaptı.

Açıklamada “Kürdistan Bölgesi'nde halka elektrik sağlayan Kor Mor doğalgaz sahasına yapılan saldırıyı kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Saldırganların tespit edilip adalete teslim edilmesi için soruşturma yapılmasını memnuniyetle karşılıyoruz” denildi.

Irak ve Kürdistan Bölgesi heyetleri saldırıyı inceleyecek

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden heyetler dün yapılan saldırıyı yerinde araştırmak için Süleymaniye'deki Kor Mor Gaz sahasına gidecek.

Rûdaw’a konuşan Çemçemal Kaymakamı Ramık Ramazan, "Kürdistan Bölgesi heyeti bugün Süleymaniye’ye geldi, ancak Bağdat heyeti daha gelmedi. Onların da bugün Kor Mor'u ziyaret etmeleri bekleniyor" dedi.

Dün akşam saatlerinde Kor Mor Gaz sahasına katyuşa tipi roketlerle bir saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda Yemen vatandaşı 4 kişi hayatını kaybetti iki kişi de yaralandı. Çemçemal Kaymakamı Ramık Ramazan’ın aktardığına göre yaralıların durum iyi.

Drone saldırısını yer hangi bir örgüt veya yapılanma üstlenmezken, Kürdistan Bölgesi’nin elektrik üretimine 2 bin 500 megavat zarar verdi.

Kor Mor Gaz sahası

Doğalgaz sahası Süleymaniye’ye bağlı Çamçemal ilçesindeki Kadir Karam kasabasında bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi'ndeki Kor Mor sahası petrol ürünlerini arama, geliştirme, üretme, pazarlama ve satış yapmak üzere 2007 yılında kuruldu. Tesisi Ekim 2008'de gaz üretimi başlamıştı.

Kor Mor doğalgaz sahasına 2022 ve 2023 yıllarında da defalarca hedef alınmıştı.