Salihi: Irak Cumhurbaşkanı yardımcılarından biri Türkmen olmalı

Irak Parlamentosu’nda Türkmen Bloğu Başkanı Erşad Salihi, Şii ve Sünnilerin siyasi pozisyonlardaki tekelleşmesini eleştirerek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı pozisyonunda Türkmen bileşenlerine de yer verilmesi çağrısında bulundu.

Salihi: Irak Cumhurbaşkanı yardımcılarından biri Türkmen olmalı

Yeni Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid bugün Salam Sarayı’nda düzenlenen resmi törenle görevine başladı.

Törene katılan Irak Parlamentosu Türkmen Bloğu ve Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşad Salihi Rûdaw’a verdiği demeçte “Rahmetli Cumhurbaşkanı Celal Talabani, cumhurbaşkanlığı pozisyonu ile ilgili yasayı değiştirdiğinde, yardımcılardan birinin Türkmen olması için üç başkan yardımcısı makamı belirledi. Ancak Şiiler ve Sünniler Cumhurbaşkanı yardımcılığı alırken Türkmenlere bu fırsat tanımadı” ifadelerini kullandı.

Erşad Salihi, Irak Cumhurbaşkanlığı yardımcılığında Türkmenlere de yer verilmesi çağrısında bulundu. 
 
Türkmen siyasetçi "Cumhurbaşkanın biri Türkmen, biri Sünni, diğeri Şii olmak üzere üç yardımcısı olması gerektiğini" vurguladı.

Latif Reşid'in resmen Cumhurbaşkanı görevine başlamasına ilişkin Salihi, "Latif Reşid, rahmetli Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin öğrencilerinden biridir. Kürt hareketinin, tüm acılarını ve kimin ne yaşadığını iyi bilir" dedi.

Salihi, reformlar ile yolsuzluk ve din ile milliyetçilik arasında sıkışan Irak’ı nasıl düzlüğe çıkarılacağının bu dönemde önemli olduğunu sözlerine ekledi.  

Türkmen siyasetçi “Irak herkes için olmalı, çünkü çözülmemiş sorunlar güç ve irade dayatarak değil, diyalog, fikir birliği ve iletişimle çözülür. Bugün doğru yolsuzluğu ve kanun kaçaklarını ortadan kaldıracak bir rönesans istiyoruz” ifadelerini kullandı.