Iraklı sanatçılar seçim yarışında

Siyasi figürler ve ittifaklar, sanatçıları kampanyaları için kullanıyor

Iraklı sanatçılar seçim yarışında

Irak’taki siyasi figürler ve ittifaklar tarafından yürütülen seçim kampanyalarına çok sayıda ünlü Iraklı şarkıcı da dahil oldu.

Seçim ‘şarkıları’ yoğun eleştirilere maruz kalınca sanatçılar ise kişisel düzeyde bedel ödemekten kaçamadı.

Geçtiğimiz Cuma günü Deutsche Welle (DW) aracılığıyla, seçim kampanyaları için şarkı söyleyen sanatçılara değinen Albasheer Show adlı eleştiri programı sunucusu Ahmed el-Beşir, ‘yardakçı dostlar’ olarak nitelediği bu kişilerin haklarında çok konuşulan bazı listeler ve siyasi ittifaklar için şarkı söylemeyi kabul ederek itibarlarını riske atmalarından duyduğu şaşkınlığı dile getirdi.

Bu sanatçılar arasında bilhassa gençlerin çokça takip ettiği meşhur şarkıcılar Muhammed Abdulcebbar, Hüseyin el-Gazzal, Yasir Abdulvehhab ve Hüsam er-Rasim de var. Dört şarkıcı, Azim Koalisyonu ve lideri Hamis Hançer’in seçim kampanyasını destekledikleri farklı kliplerde yer aldı.

Hüsam er-Rasim, eleştiri kampanyası karşısında Instagram hesabından paylaştığı gönderide “Ahmed el-Beşir, görüşler ve fikirlerini kimseyi yaralamadan dile getirdi. Kimseyi kötülemedi. Bu onun görevi; ülkesini sevdiğini biliyoruz” ifadelerine başvurdu. Azim Koalisyonu için söylediği seçim şarkısının çalıştığı şirketle yaptığı sözleşme kapsamında yıllık reklam planı dahilinde olduğunu söyleyen Beşir, “Ben bir şarkıcıyım, işim şarkı söylemek. Kimseyi filancaya oy vermeye zorlamadım, şarkının dinlenmesi için bastırmadım. Bu yönde herkes özgür” ifadelerine başvurdu.

Seçim kampanyaları kapsamında şarkıcılarla çalışan siyasi güçler ve liderler Azim Koalisyonu ile sınırlı değil. Aynı zamanda söz konusu dört sanatçı haricinde, seçim şarkılarını seslendiren başka sanatçılar da var. Genel olarak Iraklılar, hangi siyasetçi veya cihet için yazılmış olursa olsun bu tür şarkılara hassasiyetle yaklaşıyor. Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin devrinde yaşamış nesiller, meşhur Iraklı şairlerin, besteciler ve şarkıcıların Saddam Hüseyin’i yücelten, diktatör davranışlarıyla damgasını vurduğu saltanatını öven şiir ve şarkılar besteleyişini endişeyle hatırlıyor.

Dün, genel ve özel oylama için 2 bin 179 sandıkta gerçekleştirilen son ‘simülasyon’ sürecinin başarıyla tamamlandığını doğrulayan Seçim Koalisyonu, 10 Ekim’de oy kullanılması öncesinde 9 Ekim 2021 sabahı saat 06.00’da seçim kampanyalarının durdurulup sessizliğin başlayacağını açıkladı. Komisyon tarafından yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Komisyon, Birleşmiş Milletler Seçim Yardım Ofisi'nin desteğiyle, parlamento seçimlerini uluslararası standartlara uygun şekilde düzenlemeye tamamen hazır olduğunu doğruladı. Simülasyon, Komisyon Üyeleri Kurulu Başkan ve üyelerinin gözetiminde, Başbakan ve seçim işlerinden sorumlu danışmanı, aynı zamanda elektronik seçim cihazları üreticisi Kore şirketi, Alman araştırma ve siber güvenlik şirketi ve Uluslararası Seçim Sistemleri Ajansı (IFES) huzurunda gerçekleştirildi.”

Katılımcı yüzdesi ölçümünün esas alınacağı kriterin belirlenmesi konusunda ise “Komisyon Üyeleri Kurulu, standartın genel ve özel sandıklara fiilen katılan seçmen sayısı ile biyometrik ve elektronik seçmen kartına sahip seçmen sayısı arasındaki orana göre yapılmasına karar verdi” ifadeleri kullanıldı.