Irak Cumhurbaşkanı, ülkenin krizden çıkması için erken seçim çağrısı yaptı

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, erken seçimlerin krizden çıkış yolu olduğunu belirterek, federal ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerini sorunlara kalıcı ve radikal çözümler geliştirecek bir diyalog yürütmeye davet etti.

Irak Cumhurbaşkanı, ülkenin krizden çıkması için erken seçim çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanı Salih, bugün Irak halkına hitaben yaptığı konuşmada, "Ulusal bir anlayışa uygun olarak yeni bir erken seçim yapılması, ülkedeki boğucu krizden bir çıkış yolu olarak görülüyor" dedi.

Şii çatı örgütü olan Koordinasyon Çerçevesi’ni, Sadr Hareketinin lideri Mukteda es-Sadr ile diyalog kurmaya çağıran Cumhurbaşkanı Salih, tarafları sakinleşmeye ve erken seçim sorununu ele alarak kararlı bir siyasi çözüme varmaya çağırdı.

Berhem Salih, seçimin kendi başına bir amaç değil, Iraklıların tercihlerini belirleyen ve geniş katılımlarını sağlayan bir araç ve barışçıl bir süreç olduğunu belirterek “Şiddet ve çatışmaların sona ermesi, Iraklıların kanının akmaması için önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı, "Bugünden sonra gerçek reformlara girişmenin kaçınılmaz olduğunu, hiçbir pozisyonun ülkenin çıkarlarından daha önemli olmadığını ve en önemli şeyin kriz döngüsünü durdurmak olduğunu” vurguladı.

Berhem Salih, güvenceler, sözler, vaatler ile halkın sabrına daha fazla bahse girmenin mümkün olmadığı konusunda uyarıda bulunarak, "Otoritenin kaynağı halktır ve başarıya ulaşmayan hiçbir siyasi sürecin meşruiyeti yoktur" uyarısında bulundu.

“Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki krizin kabul edilemez”

Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki krizin kabul edilemez olduğunu da kaydeden Cumhurbaşkanı Salih, "Federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi Yönetimi arasındaki kriz kabul edilemez. Ülkeye büyük zarar verdi ve sonuçlarıyla yüz yüze olduğumuz bu belirleyici ana ulaştı" diye konuştu.