Irak'ta terörle mücadele teşkilatının başına Kürt general atandı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Tuğgeneral Saman Şeyh Asi Talabani’yi Terörle Mücadele Teşkilatı’nın yeni başkomutanı atadı.

Irak'ta terörle mücadele teşkilatının başına Kürt general atandı

Tuğgeneral Saman Şeyh Asi Talabani, Irak Başbakanı Sudani’nin imzası ile resmen Irak Terörle Mücadele Teşkilatı Başkomutanı oldu.

Rûdaw’a konuşan Talabani, “Hayatımın çoğunu Kürdistan Bölgesi'nde asker olarak, Irak ordusunda ve Irak terörle mücadele teşkilatında geçirdim” dedi.

2019’dan beri Irak Terörle Mücadele Servisi’nde görev yaptığını belirten Talabani, “Bir Kürt olarak bu yeni makamı kabul ettim. Geçmişte Terörle Mücadele Servisi olarak Kürdistan Bölgesi ile iyi bir koordinasyon kurduk. Bu koordinasyon sürdürülmesi ve daha iyi hale getirilmesi için çalışacağız” diye ekledi.

Başbakan Muhemmed Şiya es-Sudani Kasım ayının başında üst düzey güvenlik kurumlarında bir dizi değişikliğe gitmişti.

Bu kapsamda Irak Terörle Mücadele Servisi Başkanı Abdulvahap es-Saadi görevden alınmış ve yerine Yarbay Kerim Abud atanmıştı.

Yine Bağdat Operasyonlar Komutanı Tuğgeneral Ahmad Salim, Savunma Bakanlığı'na çekilmiş ve yerine Korgeneral Welid Halife Macid getirilmişti.

Tuğgeneral Saman Şeyh Asi Talabani kimdir?

- 1970 yılında Xaneqin kentinde doğdu.

- 1994 yılında Süleymaniye’dekji Kalaçolan Askeri Koleji'nden mezun oldu.

- Askeri Bilimler üzerine lisans yaptı.

- 2003 yılında Irak ordusuna katıldı ve alay komutanı oldu.

- 2004-2005 yılları arasında Avustralya Personel ve Savunma Koleji'nden mezun oldu.

- Irak ordusunda tugay komutanlığı ve askeri hareketler müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu.

- 2013-2015 yılları arasında Romanya'daki Irak askeri ataşeliğini yaptı.

- IŞİD savaşı sırasında, 2015 yılı ve sonrasında Hazir cephesinde Kürdistan güvenlik güçleri ile Irak ordusu arasındaki koordinasyondan sorumluydu.

- 2019 yılında Irak Terörle Mücadele Teşkilatı'na katıldı ve teşkilatta çeşitli görevlerde bulundu. Son olarak teşkilatın askeri genel müfettişliği ve teşkilat ile Kürdistan Bölgesi arasındaki koordinatörlük görevini yaptı.