Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’ndeki il meclislerini feshetti

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu’nun il meclisleri hakkında 2019’da aldığı kararı lağvederek çalışmalarına son verilmesi yönünde karar aldı.

Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’ndeki il meclislerini feshetti

Irak Haber Ajansı (INA), Federal Yüksek Mahkeme’nin Kürdistan Parlamentosu’nun 2019’da İl Meclisleri Kanununun 2’inci maddesinde yapılan değişikliğin “anayasaya aykırı olduğu” yönünde karar verdiğini duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Erbil İl Meclisi Başkanı Ali Reşid, bu kararla birlikte çalışmalarının askıya alınacağını söyledi.

Ali Reşid, “Şimdi bu durumda ne yapacağımıza bakacağız. Hukuk komisyonumuz toplanıp karar hakkında ne yapabileceğimizi görüşecek” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde il meclisi seçimleri son olarak 30 Nisan 2014 yılında yapıldı. Meclis başkanları ve üyeleri 23 Haziran 2014’te yemin ederek göreve başladı.

Normal şartlarda seçimlerin Haziran 2018’de yapılması gerekiyordu, ancak siyasi uzlaşma sağlanamadığı için seçimler ertelendi.

2019 yılında Kürdistan Parlamentosu, İl Meclisleri ile ilgili 2009 yılında yenilenen yasanın 3 bendinde değişikliğe gitti. Buna göre meclislerin seçimler yenileninceye kadar görevlerine devam etmesine karar verildi.

Ayrıca daha önce sadece meclis içerisinde seçilen valinin meclis dışından da seçilmesinin önü açıldı.