Erşat Salihi'den Kerkük'teki polis atamalarına tepki: Kaos çıkacak

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Kerkük’te polis atamaları konusunda Irak İçişleri Bakanlığı’nı uyararak "atamaların kentte yaşayan bütün bileşenlerden olması gerektiğini, kararın bu haliyle uygulanmasının kaosa sebep olacağını" söyledi.

Erşat Salihi'den Kerkük'teki polis atamalarına tepki: Kaos çıkacak

ITC Kerkük Milletvekili Erşat Salihi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kerkük’te polis atamalarının bileşenler arasında her hangi bir ayrım yapılmaması gerektiğine vurgu yaparak, Irak içişleri Bakanlığına çağrıda bulundu.

Salihi, "Sayın İçişleri Bakanı, Kerkük'teki durumdan haberdarsınız. Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği, Kerkük'te polis istihdamına ilişkin aldığı kararlarda Kerkük'ün çok uluslu bir yapıya sahip olduğunu bilmelidir. Bir ulusa daha çok, diğerine daha az fırsat tanıyan kura gibi bir uygulama hayata geçirilmemelidir” dedi.

Polis atamalarının adaletsiz bir şekilde yapıldığını bileşenler arasında eşitlik gözetilmediğini aktaran Salihi, şunları söyledi:

“Kerkük'te kaosa sebebiyet verdiniz. Kerkük’te 2 bin 550 polisin ataması için bileşenler arasında adaletsiz ve eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde sözleşmeler yapıldı. Bu bir suçtur; bu birinci husus.

Dikkatimizi çeken bir diğer konu da Kerküklü olmayan bazı kişilere bir hafta içerisinde ikamet kartı çıkarılmış olmasıdır. Bu nasıl yapılıyor? Kerkük halkının hakları nerede?

"Herkes sokağa dökülür"

Hangi temele dayanarak yapıldı? Daha bir hafta önce sokakları sakinleştirdik, şimdi de Kerkük'te kaos yaratıyorsunuz? Çıkacak kaos da ulusaldır. İnsanların sokaklara çıkmasını gösteri ve grev yapmasını mı istiyorsunuz? Yeter artık. Ne zamana kadar Kerkük’ün özgünlüğünü kavrayamayacaksınız. Kerkük'ün özelliklerini bilmeyenler bu kentte bir şey yapamaz."

Kentte yaşanacaklardan Savunma Bakanlığı'nın sorumlu tutulacağını ifade eden Salihi, “Savunma Bakanlığı'ndan bir talebimiz var, bunu konuşacağız ama bugün İçişleri Bakanı'ndan Kerkük polisinin sözleşmesini tüm ön incelemeleri yapılana kadar askıya almasını rica ediyorum, aksi halde herkes sokağa dökülür” dedi.

Sadece 350'si Kürt

14 Eylül 2023'te Irak İçişleri Bakanlığı, elektronik başvuruların ardından 37 bin polisin işe alınacağını duyurmuştu.

Kerkük dahil Irak’ın 14 vilayetini kapsayan atamalarda Kerkük’te 2 bin 550 kişiden sadece 350 kişinin Kürt olduğu belirtilmişti.

Ataması yapılan 37 bin polis, 2023 bütçe kanununu kapsamında eğitim süreçleri tamamlanmasıyla belirlenen kentlerde istihdam edilecek.