KDP’li Abdullah, Irak Parlamento Başkan Yardımcısı seçildi

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) aday gösterdiği Şaxewan Abdullah, en fazla oyu alarak Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı oldu.

KDP’li Abdullah, Irak Parlamento Başkan Yardımcısı seçildi

Irak Parlamentosu’nda 10 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerinin ardından ilk genel kurul oturumu başkent Bağdat'taki parlamento binasında gerçekleştirildi.

Muhammed Halbusi’nin Parlamento Başkanı, Hakim Zamli’nin Parlamento Birinci Başkan Yardımcısı seçilmesinin ardından Kürtlerin istihkakı olan Parlamento İkinci Başkan Yardımcılığı için oylama yapıldı.

226 parlamenterin katıldığı oylamada KDP’nin adayı Şaxewan Abdullah 180 oy alarak yarışı önde tamamladı ve Parlamentosu Başkan Yardımcısı oldu.

13 oyun iptal edildiği oylamada Şaxewan Abdullah'ın rakibi Sirwe Abdulwehid sadece 33 oy alabildi.

Şaxewan Abdullah, KDP’nin kendisini aday gösterdiğini açıklaması ardından K24’e yaptığı açıklamada, “Bu makam Kürtlerin istihkakıdır. Bu yüzden tüm Kürt tarafları ile diğer bileşenlerden beklentimiz, Parlamento Başkanı ve iki yardımcısı için yapılacak seçimde oy vermeleridir. Kürtler hem Parlamento Başkan Yardımcısı hem de diğer makamların seçiminde birlik olmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Abdullah, “Biz de Kürt liderliğinin bize gösterdiği çerçevede hareket edeceğiz” diye konuşmuştu.

Şaxewan Abdullah, 10 Ekim’deki genel seçimlerde Kerkük’ten milletvekili seçilmişti.