Şii lideri Gazali’den Türkiye’nin ‘Kerkük’ açıklamalarına tepki

Şii lider Kays el-Gazali, Türk yetkililerin Kerkük konusundaki açıklamalarına, “Kerkük Irak’a aittir, Türkmenler de. Kimsenin iç işlerimize karışmaya hakkı yoktur” sözleriyle tepki gösterdi.

Şii lideri Gazali’den Türkiye’nin ‘Kerkük’ açıklamalarına tepki

Heşdi Şabi çatısı altında "radikal" kanat olarak bilinen Asaib Ehli Hak grubu lideri Kays el-Gazali, isim vermeden Türkiye'nin Türkmenler üzerinden Kerkük’e ilişkin yaptığı açıklamalara sert bir tonla yanıt verdi.

Gazali X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "İmam Hüseyin'in Kerbela'sında duyuruyoruz, Kerkük Irak'a aittir ve Türkmenler Iraklıdır" İfadelerini kullandı.

Şii lider, "Hiçbir ülkenin Irak'ın iç işlerine müdahale etme hakkı yoktur" dedi.

Asaib Ehli Hak grubu lideri Kays el-Gazali'nin paylaşımı

Ne olmuştu?

Kerkük’te Sudani hükümetinin kurulmasına ilişkin mutabakat şartlarının uygulanması çerçevesinde, Irak ordusunun Ortak Operasyonlar Komutanlığı olarak kullandığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binasının yeniden partiye devredilmesini protesto eden Heşdi Şabi taraftarı bir grup Arap ve Türkmen Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu adımı protesto etmek amacıyla Kürt vatandaşların düzenlediği gösteriye şiddetle müdahale eden Irak güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla 4 Kürt protestocu hayatını kaybetti en az 15’i de yaralandı.

Bu gelişmelerin ardından Kerkük’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, gecenin geç saatlerinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile telefon görüşmeleri yaptı.

Fidan ve Erdoğan’ın açıklamaları

4 Eylül günü İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın daveti üzerine Tahran'a giden Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile gerçekleştirdiği basın toplantısında Kerkük’te yaşanan gelişmelere değindi.

Fidan, “Irak'ın asli ve kurucu unsurlarından olan Türkmenlerin ana yurdu olan Kerkük'te olanları üzüntü ve kaygıyla karşılıyoruz. Kerkük'teki tüm etnik gruplar ifade özgürlüğü hakkına sahip olmalı ve katılımlarının zemini idari düzeyde sağlanmalıdır. Türkmenlerin haklarının korunması bizim için önemlidir ve siyasi pazarlık konusu olmamalıdır, Kerkük Türkmenlerinin haklarını her zaman savunacağız” açıklamasını yaptı.

Günübirlik Soçi ziyareti sonrasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kerkük’le ilgili açıklamalarda bulundu.

Kerkük konusuyla ilgili Dışişleri Bakan Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’a durumu yakından takip etmeleri gerektiğini söylediğini aktaran Erdoğan, “Bölgenin barış ve huzuru için Kerkük’ün yapısını bozacak faaliyetlerden uzak durulmalı. Kerkük’ün yapısını bozacak her eylem, Irak’ın bütünlüğünün bozulması demektir. Türkmen yurdu Kerkük, yüzlerce yıldır farklı kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı coğrafya olmuştur. Bu coğrafyanın huzurunun, bütünlüğünün bozulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.