Trump'tan azil sürecinin önünü açabilecek hamle!

Trump'tan azil sürecinin önünü açabilecek hamle!

ABD Başkanı Trump’ın Rusya soruşturmasını yürüten özel savcıyı görevden alacağı iddia edildi. Nixon da Watergate davası savcısını görevden almış ve bu hamlesi azil sürecini hızlandırmıştı. 

Donald Trump’ın, Rusya soruşturmasını yürüten Özel Savcı Robert Mueller’i görevden almayı düşündüğü iddia ediliyor. İddianın sahibi, Trump’ın yakın arkadaşı olan ABD’li Newsmax medya kuruluşunun CEO’su Christopher Ruddy. Mueller, soruşturmanın başına dışarıdan savcı olarak geçen ay atanmıştı.

Soruşturma kapsamında Trump’ın ekibinin, geçen yılki başkanlık seçimleri sürecinde Rus yetkililerle kurduğu bağlantılar inceleniyor. Trump’ın görevden aldığı FBI Direktörü James Comey, Senato’daki oturumda yaptığı açıklamada ABD Başkanı’nın, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’le ilgili soruşturmayı bırakması yönünde kendisine baskı yaptığını öne sürmüştü. Bu iddia kanıtlanırsa Trump hakkında ‘adaletin sağlanmasını engellemek’ suçundan azil işlemlerinin başlaması gündeme gelebilecek. Trump yönetimiyle ilgili Rusya soruşturması, sık sık eski başkanlardan Richard Nixon dönemindeki Watergate Skandalı’yla karşılaştırılıyor.

O dönemde seçim kampanyasında Demokrat Parti’yi dinletme iddiasıyla suçlanan Nixon, olayı soruşturan Özel Savcı Archibald Cox’u görevden almıştı. Bu karara tepki olarak dönemin Adalet Bakanı Elliot Richardson ve yardımcısı William Ruckelshaus istifa etmişti. Ekim 1973’te yaşanan bu olay, ABD’de ‘Cumartesi Gecesi Katliamı’ olarak biliniyor. Söz konusu olay, Nixon hakkında Kongre’de azil sürecinin başlamasını ve Nixon’ın istifasını hızlandıran olaylardan biri olarak kabul ediliyor.