Maliki: Neçirvan Barzani bu ziyarete güçlü bir çözüm iradesi ile geldi

Irak eski Başbakanı Maliki, Başkan Neçirvan Barzani’nin Bağdat’a yaptığı ziyaretin çözüm getireceği konusunda iyimser olduğunu söyledi. Maliki, “Kardeşim Neçirvan Barzani beraberinde bir dizi meseleyi de getirdi ki bunların en önemlisi, çözüm ortamı gerektiren, adına kriz ve sorun denilen konulara çözüm bulma ve çözüme kavuşturma konusunda güçlü bir iradeydi” dedi.

Maliki: Neçirvan Barzani bu ziyarete güçlü bir çözüm iradesi ile geldi

Irak’ta hükümetin oluşturan tarafların yer aldığı Devlet Yönetimi Koalisyonu toplantısına katılmak üzere dün Bağdat’a giden Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün de liderlerle çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

Barzani, Irak eski Başbakanı ve  Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Maliki, “Bugün değerli kardeşim Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Neçirvan Barzani bizi ziyaret etti. Beraberinde bir dizi meseleyi de getirdi ki bunların en önemlisi, çözüm ortamı gerektiren, adına kriz ve sorun denilen konulara çözüm bulma ve çözüme kavuşturma konusunda güçlü bir iradeydi” dedi.

“Kürdistan Bölgesi ile daha önce de temaslarımız devam ediyordu ve yorumlarını dikkatle dinlemiştik” diyen Maliki, “Koalisyon Çerçevesi anayasanın uygulanması, Federal Mahkeme, seçimler ve Komisyonun son kararlarına ilişkin konuları araştırıyor. İnşallah bu, geçmişte çözemediğimiz tüm sorunların çözümü için bir başlangıç olur. Bu ziyaret konusunda da iyimserim. Bu zat (Neçirvan Barzani) ilişkileri iyileştirme ve geliştirme iradesine sahip. İnşallah bu ziyaretten sonra daha kapsamlı görüşmeler yapacağız” ifadelerini kullandı.

Nuri el-Maliki, Rûdaw muhabirinin, “Sizce Kürdistan Parlamentosu seçimleri yapılacak mı?” şeklindeki sorusuna, “Dün Devlet Yönetimi İttifakı toplantısını yaptık. Kardeşim Neçirvan Barzani de tüm siyasi taraflarla birlikte hazır bulundu. Irak Başbakanı'nın ABD ziyareti ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Irak ziyareti ele alındı. Tartışmalar bu çerçevede gerçekleşti. Ancak Kürdistan Parlamentosu seçimleri detaylı olarak tartışılmadı. Konuyu Kürdistan Bölgesi’ndeki taraflarla görüşmek üzere bir komisyon oluşturuldu” yanıtını verdi.

Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılar hakkındaki soruyu da yanıtlayan Maliki, “Irak topraklarının tek bir karışının bile herhangi bir devlet tarafından hedef alınmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.

Maliki, “Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin ertelenmesi yönünde herhangi bir öneri var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Devlet Yönetimi Koalisyonu bu konuyu görüşmedi ancak Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın seçimlerin Ekim ayına ertelenmesi yönünde bir karar yayınladığını duyduk. Ama komisyon hala seçimlerin 10 Haziran’da yapılacakmış gibi çalışıyor. Bu Kürdistan Bölgesi'nin tavrına bağlı teknik bir konudur. Seçim tarihini belirlemek bölgenin yetkisine bağlı ve komisyon da bu doğrultuda önlem alacaktır.”

Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların maaşları ve Federal Yüksek Mahkemenin ilgili kararı hakkındaki görüşü sorulan Nuri el-Maliki, “Allah'ın izni ile çalışanların maaşları ödenmeye devam edecek. Bunu geçen ay gördünüz, çalışanların maaşları ödendi. Çözüm gerçek ve tabii olacak. Meseleyi çözmek zor değil. İrade, işbirliği ve anayasaya bağlılık olduğu zaman her sorunun çözümü kolaydır” diye konuştu.