Irak ve Kürt kentlerinde İl Genel Meclisi seçimlerine katılım yüksek oldu

Irak ve Kürt kentlerinde güvenlik güçleri ile kamplarda yaşayan göçmenlerin katılımı ile yapılan İl Meclisi Seçimleri için yapılan "özel oylama" EBL 18:00’de sona erdi. Bugünkü oylamaların sonuçları 18 Aralık günü yapılacak seçimlerin sonuçları ile birlikte açıklanacak.

Irak ve Kürt kentlerinde İl Genel Meclisi seçimlerine katılım yüksek oldu

Irak’ın 13 vilayetinin yanı sıra Kerkük, Xaneqin ve Musul’daki il meclislerinin belirlenmesi için 18 Aralık’ta yapılacak olan seçimlerden önce bugün güvenlik güçleri ile kamplarda yaşayan göçmenlerin katılımı ile yapılan özel oylama saat 18:00’de sona erdi.

Yaklaşık 1 milyon 2 bin 393 güvenlik personelinin yanı sıra Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta  yaşayan 48 bin 260 göçmende sandık başına gitti.

Erbil’de kamplardaki 5 bin 230 göçmen ile kamp dışındaki 15 bin 492 güvenlik görevlisinin ise oy hakkı bulunuyordu. Rûdaw’a konşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Teknik Ofisi Müdürü Botan Şêrko, yaklaşık 2 bin göçmen ile 13 bin güvenlik personelinin oy kullandığını aktardı.

Rûdaw muhabiri, Erkan Ali, Süleymaniye'deki Erbet ve Aşti kamlarında seçime katılımın yüzde 77, Xaneqin’de ise bu oranın yüzde 75 olduğunu aktardı.

Şeyhan Kaymakamı Serdar Şeyh Yahya da 17.40 itibarıyla katılımın yüzde 63'e ulaştığını söyledi.

 Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun Zaho'daki şubesinden alınan bilgiye göre, ilçe genelindeki kamplarda katılım yüzde 74'ün üzerinde gerçekleşti.

Komisyon: Sonuçları genel seçim sonuçlarıyla birlikte açıklacak

Yaklaşık 16 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunan seçimlerde çeşitli parti ve ittifaktan toplam 5 bin 904 aday yarışıyor.

Kürtler Kerkük başta olmak üzere Musul, Diyala, Selahaddin ve Bağdat’ta farklı listelerle seçimlere katılım sağlıyor.

Rûdaw’a konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu (IHEC) üyesi Hasan Hadi, "Bugün yapılan seçimlerin sonuçları 18 Aralık’ta yapılacak seçimlerle birlikte açıklanacak" dedi.

Katılım önceki seçimlere oranla arttı

Rûdaw’ın Irak Yüksek Seçim Komisyonu kaynaklarından edindiği bilgilere göre, özel oylamaya katılanların oranı önceki seçimlere oranla arttı.  

Buna göre bazı vilayetlerde seçime katılım oranı şu şekilde gerçekleşti:

Diyala: Yüzde 78

Wast: Yüzde 74

Divaniye: Yüzde 77

Basra: Yüzde 71

Kerbela: Yüzde 66

Necef: Yüzde 68

Ninova: Yüzde 75

Zikar: Yüzde 72

Babil: Yüzde 69,7

Meysan: Yüzde 67

Selahaddin: Yüzde 76

Kerkük: Yüzde 70,2

Yerel seçimlerin en son 2013'te yapıldığı Irak ve Kürt kentlerindelkede, 18 Aralık günü seçim bitene kadar güvenlikte "yüksek alarm" seviyesine geçildi

Oylamanın ardından sandıklar Irak Hava Kuvvetleri tarafından Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun Bağdat'taki genel merkezine nakledilecek.

Medya Kurulu: İhlalleri yüzde 20 azaldı

Irak Medya ve İletişim Komisyonu, özel oylamaya ilişkin verileri paylaşarak ihlallerin önceki seçime oranla yüzde 20 azaldığını bildirdi. 

Komisyondan yapılan açıklamada, il seçimlerinin 124 medya kanalı tarafından izlendiği kaydedilerek 2021 parlamento seçimleriyle karşılaştırıldığında ihlallerde yüzde 20 oranında azalma kaydedildiği belirtildi.

Seçimler Kürdistan Bölgesi şehirlerini kapsamıyor

Kerkük ve Musul’da dahil Irak'ın diğer vileyetlerinde yapılan bu seçimler, Kürdistan Bölgesi’ndeki şehirleri kapsamıyor.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz Eylül ayında Kürdistan Parlamentosu’nun il meclisleri hakkında 2019’da aldığı kararı lağvederek il meclislerinin çalışmalarına son verilmesi yönünde karar almıştı.

Kürdistan Bölgesi’nde il meclisi seçimleri son olarak 30 Nisan 2014 yılında yapıldı. Meclis başkanları ve üyeleri 23 Haziran 2014’te yemin ederek göreve başladı.

Normal şartlarda seçimlerin Haziran 2018’de yapılması gerekiyordu, ancak siyasi uzlaşma sağlanamadığı için seçimler ertelendi.

2019 yılında Kürdistan Parlamentosu, İl Meclisleri ile ilgili 2009 yılında yenilenen yasanın 3 bendinde değişikliğe gitti. Buna göre meclislerin seçimler yenileninceye kadar görevlerine devam etmesine karar verildi. (Kaynak:Rudaw)