Irak Başbakanı Sudani: Petrol ihracatının yeniden başlaması için Türkiye'den haber bekliyoruz

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Kürdistan Bölgesi ve Kerkük petrolünün Ceyhan Limanı'ndan yeniden ihracının başlatılması için Türkiye’den sinyal beklediklerini söyledi. Sudani, Kürdistan Bölgesi ile tüm sorunlara çözüm bulacaklarını sözlerine ekledi.

Irak Başbakanı Sudani: Petrol ihracatının yeniden başlaması için Türkiye'den haber bekliyoruz

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Birleşmiş Milletler’in (BM) 78'inci Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu ABD’nin New York kentinde bir konferansta konuştu.

Kürdistan Bölgesi ve Kerkük petrolünün Ceyhan Liman’ından bir süredir ihracatının durdurulmasına değinen Sudani “Türkiye boru hattından  günlük 470 bin varil petrol akışının durdurulmasının Irak’a maliyeti ağır olmaktadır” dedi.

Başbakan ihracatın askıya alınmasının Irak ile Türkiye arasında 1973'te imzalanan anlaşmaya aykırı olduğunu belirterek, ihracata yeniden başlanması için Türkiye'den sinyal beklediklerini söyledi. 

Sudani, "Türk tarafı bazı teknik sorunların olduğunu açıkladı. Teknik sorunların boyutunun teyit edilmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye, Bağdat’ın şikayeti sonrası Paris Tahkim Mahkemesi’nin 1973'te imzalanan anlaşmasını ihlal ettiği yönünde karar vermesinin ardından Mart ayında Irak-Türkiye boru hattından Kürt petrolü akışını durdurdu.

Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi'nin 2014-2018 yılları arasında petrolünü bağımsız olarak ihraç etmesine izin verdiği için Türkiye'nin Bağdat'a 1,4 milyar dolar tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Kürdistan Bölgesi'nin bütçeden aldığı payın gönderilmesi sorunu nedeniyle bölgenin geçmişte bazı sıkıntılarla yüz yüze kaldığını belirten Sudani, ancak petrol ihracatının durdurulmasından sonra yaşanan sıkıntı ve engellerin 2023 Bütçe Yasası ile aşıldığını sözlerine ekledi.

Federal hükümetin sorumluluk ruhuyla yaklaştığına işaret eden Irak Başbakanı Sudani, “Kürdistan Bölgesi Irak'ın ayrılmaz bir parçasıdır ve vatandaşlarımıza karşı sahip olduğumuz ahlaki ve ulusal sorumluluklar, güney ve orta vilayetlerdeki vatandaşlarımıza karşı sahip olduğumuz sorumluluklarla aynıdır" dedi.

"Sorunlarımıza çözüm bulduk"

Başbakan Mesrur Barzani’nin son Bağdat ziyareti ile birlikte varılan anlaşma gereği Kürdistan Bölgesi’ne her ay yıl sonuna kadar 700 milyar dinar gönderilmesine ilişkin varılan anlaşmaya ilişkin ise Irak Başbakanı şunları söyledi:

"Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi heyetinin ziyareti sonrasında sorunlarımıza çözüm bulduk.

Bu çözüm dışarıdan değil Irak içerisinden geliştirildi.

Karşılıklı anlayış, birbirini tanıma,  diyalog, yasal yükümlülükler ve anlaşmalara bağlılık var. Bütün sorunlara çözüm bulacağız."

Erbil ile Bağdat arasında herhangi bir krizin olmadığını belirten Sudani, “Son dönemde Bakanlar Kurulu'nun aldığı tedbirlerle çözülen bazı mali ve hukuki sorunlar var" dedi.

Sudani, "Petrol ve gaz yasası da dahil olmak üzere diğer mali haklara ilişkin tartışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Irak'ın egemenliğine saygı duyulmalı" 

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani bugün Birleşmiş Milletler’in (BM) 78'inci Genel Kurulu'na hitap etti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani burada yaptığı konuşmada,  “Irak Anayasası, Irak topraklarının başka bir ülkeye saldırı sahası haline getirilmesine izin vermiyor. Biz de tüm ülkelerden Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı göstermelerini istiyoruz” dedi.

Başbakan konuşmasında yolsuzlukla mücadele edeceklerini ve yolsuzluk yapanları tutuklamaya başlayacaklarını söyledi.

Konuşmasının bir başka bölümünde Irak başbakanı, dost ve ortak ülkelere "yolsuzlukla mücadele için her aşamada yardım elini uzatmaya, yolsuzluğun ve bunu yapanların izlenmesini ve takip edilmesini kolaylaştırmaya" çağrıda bulundu.