ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Kürdistan petrolüne ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlamasını desteklediklerini, bu konuda Türkiye ile Irak arasında başlayan görüşmelerden memnun olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Kürdistan petrolüne ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller günlük basın brifinginde, İran’a uygulanan ekonomik ambargo ve Kürdistan petrolünün yeniden ihracatı hakkındaki soruları yanıtladı.

İran Petrol Bakan Yardımcısı Mecid Çegeni dün, Irak'ın 11 Trilyon dinarlık doğal gaz borcunu tamamen ödediğini açıklamıştı. Irak ise daha önce, İran'dan elektrik üretimi için ithal ettiği 2,6 milyar dolarlık doğal gaz borcunu ABD'nin Tahran'a uyguladığı tek taraflı bankacılık yaptırımları nedeniyle ödeyemediğini açıklıyordu.

“İran’a bu borcun denmesi konusunda ABD tarafından yeşil ışık yakıldı mı? Bu konuda Tahran netimi ile dolaylı görüşmeleriniz oldu mu?” şeklindeki sorusuna Millet şu yanıtı verdi:

“Sadece İran ve Irak'a yönelik politikalarımızda herhangi bir değişiklik olmadığını söyleyebilirim. Biden yönetimi İran'a yönelik tüm yaptırımları uygulamaya devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı 2018'den beri Irak'a çeşitli hibeler sağladı ve geçmişte Kongre'ye danışarak Irak'ın İran'a elektrik ihracatı için ödeme yapmasına izin verdiğini duymuşsunuzdur. Irak'ta sınırlı bir hesaba para yatırarak ve ABD yaptırımlarına uygun olarak, para yalnızca insani sorunlar ve yaptırımların kapsamadığı diğer alanlar için kullanılabilecek. Para da doğrudan değil sadece onaylanmış üçüncü taraflar üzerinden İran'a ulaştırılacak. Amerika Birleşik Devletleri olarak para transferlerini duruma göre onaylamaya devam ediyoruz.”

İran ile ABD arasında dolaylı müzakereler devam ederken 10 Haziran'da, İran'ın, ABD'nin yaptırımları nedeniyle Irak'ta dondurulan varlıklarından 2 milyar 700 milyon doların serbest bırakıldığı bildirilmişti.

Kürdistan petrolünün ihracatı

Öte yandan bazı kaynaklar, Rusya’nın Kürdistan’dan petrol ihracatının durdurulmasının ardından Türkiye üzerinden Mayıs ayında yaklaşık 1.7 milyon ton (günde yaklaşık 400.000 varil) petrolü ithal ettiğini öne sürüyor.

Matthew Miller, Rûdaw muhabirinin, “Rus petrolünün Türkiye'ye ithal edilmesine yönelik tavrının nedir? Öte yandan Kürdistan’dan petrol ihracatının durdurulması konusunda da Türkiye ile görüşme halindesiniz. İhracata yeniden başlamaması konusundaki gerekçeleri nedir?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Ortaklarımızla özel diplomatik görüşmelerimiz hakkında konuşmayacağımızı söylemiştik. Ancak Kuzey Irak'tan petrol ihracatının yeniden başlaması konusunda tavrımız netti ve yeniden başlamasını destekliyoruz. Türk ve Iraklı yetkililerin 9 Haziran'da petrol ihracatına yeniden başlamak üzere bir araya gelmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Bu konuda ilerleme sağlanmasını teşvik etmeye devam edeceğiz.”

Irak hükümetinin başvurusu üzerine Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası'nın Mart ayında aldığı tahkim kararının ardından Kürdistan’dan Ceyhan limanına petrol akışı durmuştu.

Erbil ile Bağdat arasında 4 Nisan’da imzalanan anlaşmanın ardından Türkiye ve Irak tarafları 9 Haziran’da ihracatın yeniden başlatılması gündemi ile bir araya gelmişti. Kaynak/Rudaw