ABD Dışişlerinden yeni ‘Rojava’ açıklaması: Tavrımız değişmedi

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, “Türkiye’nin Rojava’da siviller ve altyapı üzerindeki etkilerinden endişe duyduğunu” ve “saldırıların IŞİD'e karşı mücadeleyi etkileyeceğini" söyledi.

ABD Dışişlerinden yeni ‘Rojava’ açıklaması: Tavrımız değişmedi

“Saldırıların IŞİD'e karşı mücadeleyi etkileyeceğini” belirten Miller tüm tarafların ateşkese sadık kalması gerektiğini" söyledi.

Matthew Miller, haftalık basın brifinginde Rûdaw Washington muhabiri Diyar Kurda’nın Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırıları hakkında bir sorusunu da yanıtladı.

TSK’nın altyapı dahil 72 saatte Rojava’da 150 bölgeye yönelik saldırıları ve yaşanan sivil kayıplar hakkında ABD’nin tutumuna ilişkin soruya Miller şöyle yanıt verdi:

“ABD, Suriye'nin kuzeyindeki askeri faaliyetler, bunun sivil nüfus ve altyapı üzerindeki etkileri ve IŞİD'in kalıcı yenilgisini garanti altına almak için yaptığımız operasyonların etkinliği üzerindeki etkisinden endişe duyuyor. Konumumuz değişmedi. Mevcut ateşkes hatlarını desteklemeye devam ediyoruz ve şiddete son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Suriye'de istikrarı artırmak ve çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için tüm tarafların ateşkes bölgelerini sürdürmesi ve bunlara saygı duyması, şiddet eylemlerini azaltması hayati önem taşıyor.”

Miller'ın bahsettiği “ateşkes hattı” Türkiye’nin Ekim 2019'da Rojava’nın Gire Spi ve Serêkaniye ilçelerine yönelik operasyonunun ardından ABD arabuluculuğunda belirlendi.

ABD'nin Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolü altındaki bölgelerde ve Suriye'nin Tenef bölgesinde yaklaşık 900 askeri bulunuyor.

Türkiye, 1 Ekim’de Ankara'da İçişleri Bakanlığı’na yönelik silahlı saldırının ardından 5 Kasım'dan bu yana Rojava’daki birçok hedefi yoğun şekilde bombalıyor.