Mecliste konuşan Oluç: Türkiye sivil alanları bombalıyor

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye’nin Rojava’da sivillerin yaşadığı alanları bombaladığını söyledi.

Mecliste konuşan Oluç: Türkiye sivil alanları bombalıyor

Saruhan Oluç, Türkiye’nin Rojava saldırısı ve Filistin-İsrail savaşına ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.

Hamas saldırısı sonrasında başlayan İsrail-Hamas savaşını değerlendiren Oluç, “İki taraf arasında süren savaşta sivillerin katledilmesini, cenazelere ve rehinelere işkence edilmesini, yaşam alanlarının bombalanmasını asla kabul etmiyoruz” dedi.

Ortadoğu’da çözülmeyen iki temel sorun olduğuna işaret eden Oluç, bunlardan birinin Kürt sorunu diğerinin ise Filisin sorunu olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin Rojava’daki alt yapıya yönelik saldırılarına dikkati çeken Oluç, “Bir tarafta Filistin-İsrail çatışması ve savaşı, öbür tarafta Kuzeydoğu Suriye’de yaşananlar. Bu bölgede, Kuzeydoğu Suriye ya da ‘Rojava’ dediğimiz bölgede 2020 nüfus sayımına göre ne kadar insan yaşıyor biliyor musunuz? 5 milyon insan yaşıyor. Burada Kürt, Arap, Süryani, Ezidi halkları, Müslümanlar, Hristiyanlar birlikte yaşıyorlar, birlikte bir yaşam oluşturuyorlar; orada çocuklar okullara gidiyor, orada insanlar üretim yapıyorlar, üretim alanları var yani siz burada, Ankara’da nasıl bir yaşam kuruyorsanız, işte Rojava kentlerinde de Kuzeydoğu Suriye’de de öyle bir yaşam kuruluyor. Şimdi, bu yaşamın olduğu yeri bir askerî garnizon sanırsanız büyük hata yaparsanız ve bu hatanın sonucunda insanların ölümüne yol açarsınız ve bugün yaşanan odur” diye konuştu.

“Sivillerin yaşadığı alanların bombalandığını görüyoruz”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın sözleri sonrasında saldırıların başladığını hatırlatan Oluç, “5 Ekim’den bugüne kadar bombalanmış olan yerlerin elimizde listesi var. Baktığımız zaman ne görüyoruz biliyor musunuz? Sivillerin yaşadığı alanların bombalandığını görüyoruz, çocukların ve sivillerin ölmekte olduğunu görüyoruz. Bu kabul edilebilir bir şey mi? Filistinliler ölürken hep beraber haklı bir şekilde itiraz edeceğiz ama Kürtler ölürken ellerimizi alkışla çırpacağız. Böyle bir şey olabilir mi?” diye sordu.  

“Aynı sözler Rojava için de söylenmeli”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Savaşın da bir adabı, ahlakı var” sözlerini hatırlatan Oluç, Erdoğan’ın aynı sözleri Rojava için de kullanmasını isteyerek, “Rojava için de orada yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Ezidi halkları için de söylemek zorundadır. Çifte standarttan vazgeçmek, gerçekten Ortadoğu’ya demokrasi, barış, adalet getirmek istiyorsa bu iktidar böyle davranmak zorundadır. O saldırıların hepsini kınadığımızı bir kez daha açık bir şekilde ifade etmek istiyorum.”