ABD: Gazze'de Hamas yönetimine dönülmemesi konusunda çok netiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail’in Gazze’yi ikinci kez işgalinin kabul edilmeyeceğini ancak Hamas kontrolündeki eski yönetim şekline de dönülmeyeceğini söyledi.

ABD: Gazze'de Hamas yönetimine dönülmemesi konusunda çok netiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller haftalık basın brifinginde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Rûdaw Washington temsilcisi Diyar Kurda'nın "Filistin halkının kendi geleceğini belirleyebileceğini söylediniz. Ancak İsrail'in askeri operasyonunu bitirmesinin hemen ardından bunun gerçekleşmeyeceğini biliyoruz. Peki, Filistinliler kendi geleceklerini belirleyene kadar Gazze'yi kimin kontrol etmesi gerektiğiyle paylaşacak bir şeyiniz var mı?" ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller şu yanıtı verdi:

“Hamas bu çatışmanın sonunda Gazze'yi yönetemez, İsrail de çatışmanın sonunda Gazze'yi yeniden işgal edemez. Bir geçiş döneminin olması gerekebilir. Düşmanlıklar sona erdiğinde, yeni bir yönetim otoritesine ve yeni bir güvenlik otoritesine geçişin olacağı bir geçiş döneminin olması gerekecek. Ve biz bölgedeki ve çevredeki diğer ülkelerdeki ortaklarımızla birlikte çalışacağız. Dünya bunun neye benzediğini belirlemeye çalışacak.

Ancak sorunuzun nihai yanıtı, Filistin halkına kimin liderlik edeceğinin belirlenmesinde Filistin halkının ökendisi kara verecek. Bunlar ABD'nin Filistin halkına dayatabileceği veya dayatması gereken kararlar değil; bunlar İsrail'in Filistin halkına dayatabileceği ve dayatması gereken yanıtlar değil.

Filistin halkı da, tıpkı dünyadaki diğer insanlar gibi, kendi geleceğini belirleme hakkına sahiptir, bu nedenle bunun sonundaki nihai hedefimiz, dediğim gibi, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıdır. kendi gelecekleri.”

"Hamas'ın bir daha yönetemeyeceği konusunda çok netiz"

Başka bir gazetecinin Netanyahu'nun "İsrail ordusu Gazze'den çıkmayacağı ve yönetimin kime bırakılacağına ilişkin sorusuna ise Miller "Sonuçta, biz bir şeyler yapacağız, yaptık da. Şunu söylemeliyim ki, İsrail Hükümeti ile Dışişleri Bakanı bölge çapındaki seyahatleri sırasında bu konu hakkında zaten görüşmelerde bulundu.  Nihayetinde bu çatışmanın sonunda, İsrail hükümetiyle, Filistin halkıyla ve bölgedeki diğer ülkelerle ileriye giden yolun ne olduğu konusunda daha geniş bir görüşme yapılması gerekecek.

Bu yolun ne olamayacağı konusunda çok netiz. Bu yol, bir yandan Hamas'ın Gazze'yi yönetmesine ve İsrail'e karşı terörist saldırılar gerçekleştirebileceği güvenli bir limana sahip olmasına dönüş olamaz. Hamas liderlerinin geçen hafta bile tekrar tekrar 7 Ekim'de bir dizi eylem başlatmak istediklerini söylediklerini duydunuz. Bu İsrail için kabul edilemez; hiçbir ülke için kabul edilemez" şeklinde yanıtladı.

"İsrail'in Gazze'yi işgali kabul edilemez"

Miler sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öte yandan İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesi de kabul edilemez. Dolayısıyla bir geçiş döneminin olması gerekebilir; Bu konuda çok açıktık.

İsrail ordusunun Gazze'ye askeri operasyon düzenleyip ertesi gün ortadan kaybolmayacağını anlıyoruz. Gazze'de güvenlik boşluğu kalmaması için bir çeşit geçiş döneminin olması gerekecek.

"Filistin devletinin kurulmasını görmek istiyoruz"

Bu geçiş döneminin ne olduğunu anlamak için bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışacağız ve sonuçta hedefimiz, söylediğim gibi, bunun sonunda bir Filistin devletinin kurulmasını görmek.”

Miller ayrıca başka gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Gazze'de daha çok yakıt girişine ihtiyaç duyulduğunu ve bunun sadece yardım tırları için değil hastaneler ve diğer insani hizmetler için de gerekli olduğunu söyledi.

Miller, İsrail hükümetine bu konuda baskı yaptıklarını belirterek, bu yakıtın sadece tırlar için değil, hastaneler ve diğer insani hizmetler için de gerekli olduğunu vurguladı.

İsrail'in Gazze'de hastaneleri hedef almasına ilişkin ise Miller, "Hastanelerin havadan vurulduğunu görmek istemiyoruz" ifadesini kullandı.

Miller, Hamas'ın hastaneleri "karargah" olarak kullandığı iddialarını yinelerken, "İsrail'in hastanelerde sınırlı askeri operasyon yapması uygun olabilir ancak burada sivillere zararın en aza indirgenmesini istiyoruz. Hastaneleri çatışmaların ortasında görmek istemiyoruz." dedi.