Blinken: Ukrayna savaşı kazanabilir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna krizi nedeniyle Belçika'nın başkenti Brüksel'de katıldığı NATO zirvesinin ardından bugün Polonya'ya gitti.

Blinken: Ukrayna savaşı kazanabilir

Bulunduğu Avrupa'da BBC'nin sorularını cevaplayan Blinken, Rusya-Ukrayna savaşında son durumu değerlendirdi.

Çatışmaların daha ne kadar süreceğini bilemediğini vurgulayan Blinken, "Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanacağına ikna oldum” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna halkının direnişini takdir ederek, “Eğer Rusya'nın amacı hükümeti yıkmak ve kendi kukla rejimini kurmaksa bunu bir şekilde 45 milyon Ukraynalı reddedecektir” ifadesini kullandı.

Savaşın Rusların planladığı gibi gitmediğine işaret eden Blinken, uluslararası toplumun Ukrayna'ya yardım edebilmek için baskı uyguladığını kaydetti.

“Bizi endişelendiren şey savaşın daha da şiddetlenmesidir”

Blinken, Rus güçlerinin “giderek artan şekilde sivillere yönelik acımasız yöntemler kullandığını” öne sürerek, "Bizi endişelendiren şey savaşın daha da şiddetlenmesidir. Rusya'nın Ukrayna'nın elektrik, su ve doğalgaz şebekelerini hedef aldığını görüyoruz. Bu tarz yöntemleri daha fazla görebiliriz” dedi.

ABD'nin Rusya'da yönetimi değiştirmek suretiyle Ukrayna'nın işgaline son vermeye çalışmayacağını kaydeden Blinken, bunun kendilerinin işi olmadığını ancak Rus halkının kendi liderliğine karar verebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Kamala Harris de Polonya’ya gidiyor

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Yardımcısı Kamala Harris de 9-11 Mart tarihlerinde Varşova ve Budapeşte'ye ziyarette bulunacak.

ABD Başkanı Joe Biden dün Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'yla telefonda görüşmüştü.

ABD, NATO üyesi olan Polonya'daki askeri varlığını Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması üzerine 9 bin askerle iki katına çıkarmıştı.