ABD'den Kuran-ı Kerim'in yakılmasına ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kuran-ı Kerim'in yakılmasını kınadı ve "İsveç'in NATO üyesi olması için adım atmanın zamanı geldi" dedi.

ABD'den Kuran-ı Kerim'in yakılmasına ilişkin açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kuran-ı Kerim'in yakılmasını kınadı ve "İsveç'in NATO üyesi olması için adım atmanın zamanı geldi" dedi.
 
Miller, günlük basın toplantısında Rûdaw'ın Washington Ofisi Direktörü Diyar Kurda'nın İsveç'te Kuran-ı Kerim yakma olayı ve bu olayın Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yönelik tutumu üzerindeki etkisine ilişkin sorularını yanıtladı.
 
Miller, Kuran'ın yakılması olayını kınadıklarını ve "bu olaydan dolayı çok üzüldüklerini" söyledi.
 
Miller, Kur'an-ı Kerim yakma eyleminin İsveç'teki Müslümanlar ve diğer dini azınlık grupları için "korku atmosferi" yaratacağını ve özgürce ibadetlerini yerine getirmelerini etkileyeceğini söyledi. Amerikalı yetkili ayrıca, Amerika'nın demokrasi ilkesi olarak ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri hakkını desteklerken herkes için din özgürlüğünü de desteklediğine dikkat çekti.
 
Dini azınlık grupları için daha "kapsayıcı" bir ortam oluşturulması için çaba sarf edilmesi gerektiğini kaydeden Miller, "Ancak aynı zamanda bu gösteriye izin verilmesini de ifade özgürlüğü olarak değerlendiriyoruz. İzin verilmesi eylemleri onaylamak anlamına gelmiyor" dedi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Çok taraflı bir ortam yaratmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var, ancak İsveç Adalet Bakanlığı'nın şunları söylediğini belirtmek isterim: 'İsveç'te ifade özgürlüğü için güçlü bir koruma var ve polis buna izin veriyor. Gösteriye izin verilmesi, onun mesajını desteklediğimiz anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.
 
Olayla ilgili olarak Türkiye, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı düzeyinde güçlü sert bir tavıt takınmış ve Kuran'ın yakılmasının kabul edilemez olduğunu açıklamıştı. Ankara'nın konumu nedeniyle, bu olay İsveç'in NATO üyeliği konusundaki tutumlarını etkileyebilir.
 
Bununla ilgili olarak sorulan soruya  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, şu yanıtı verdi:
 
"İsveç, Türkiye'nin endişelerine yanıt vermek için birkaç büyük adım attı. Bu adımların bu kaygıları gidermeye yeterli olacağına inanıyoruz ve artık İsveç'in NATO üyeliği için adım atma zamanıdır."
 
Matthew Miller ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in geçtiğimiz hafta Londra'da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldiğini ve İsveç'in NATO üyeliğini görüştüğünü hatırlattı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Bağdat'taki gösteriler ve protestocuların Bağdat'taki İsveç Büyükelçiliği binasına saldırısıyla ilgili olarak şunları söyledi:
 
"İsveç Büyükelçiliği uluslararası bölgenin dışında, yani Amerikan elçiliğinin bulunduğu yerin dışında. Politikamız gereği bakanlığımıza bağlı kurumların iç güvenlik önlemleri ile ilgili açıklama yapmıyoruz ancak, bu durum çalışmalarımızı etkilemedi diyebilirim. Amerika Birleşik Devletleri duyarlılık çağrısı yapıyor ve Irak hükümetine tüm diplomatik aileleri koruması çağrısında bulunuyor. "