ABD: Irak'taki silahlı gruplar devletin kontrolünde olmalı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Irak'ta devlet kontrolü dışındaki tüm silahlı grupların Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığının kontrolü altında olması gerektiğini söyledi.

ABD: Irak'taki silahlı gruplar devletin kontrolünde olmalı

Irak Savunma Bakanı Muhammed el- Abbasi başkanlığında askeri bir heyet, Pentagon ile gerçekleştirilen ortak toplantı için ABD’nin başkenti Washington DC'de bulunuyor. İki ülkenin savunma alanındaki diplomatik yetkilileri ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de hazır bulunduğu bir toplantıya iştirak etti.

İki ülke arasında Irak’taki güvenlik, askeri işbirliği ve IŞİD’e karşı mücadele ve geleceğe dair planlar üzerinde tartışılırken Rûdaw muhabiri Diyar Kurda, günlük basın brifinginde ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’e sorular yöneltti.

Sözcü Miller, bu güvenlik işbirliğinin ABD’nin Irak'taki diplomatik misyonuna ve ayrıca Kürdistanı Bölgesi’ne yansımasının ne olacağı konusundaki sorusuna, “ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Toplantısı sona erdi. ABD'nin Irak büyükelçisi de hazır bulundu. Görüşmeler ABD-Irak'ın geleceğine, yani ABD-Irak güvenlik ortaklığına odaklandı ve her iki taraf da IŞİD'in kalıcı yenilgisine yönelik ortak taahhüdünü yeniden teyit etti” yanıtını verdi ancak toplantıdan sonra yapılacak ortak açıklama çıkmadan önce ayrıntılı bir yorum yapmak istediğini söyledi.

Irak’ta İran destekli Şii silahlı grupların varlığı ve bu grupların Ninova Ovası ile tartışmalı bölgedeki etnik topluluklar üzerinde yarattığı baskıya karşılık ABD’nin tavrına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Miller, “Birleşik Devletler istikrarlı, güvenli ve egemen bir Irak'ı destekliyor. Bunun ABD'nin çıkarlarını ve Irak halkının çıkarlarını geliştireceğine inanıyoruz. Irak'ta devlet kontrolü dışındaki tüm silahlı grupların Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının komuta ve kontrolü altında olması gerektiğine inanıyoruz. Biz de bu doğrultuda Iraklıların kapasitesini geliştirmeye ve ortak olmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.