ABD: Kürdistan’daki dini azınlıklar Irak’a göre daha özgür

ABD: Kürdistan’daki dini azınlıklar Irak’a göre daha özgür

 ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun (USCIRF), dünya genelinde yıllık olarak yayınladığı dini özgürlükler raporunda, Kürdistan Bölgesi’ndeki dini azınlıkların Irak’taki dini azınlıklara göre daha özgür olduğu belirtildi.

USCIRF, 2020 yılı Dini Özgürlükler Raporu’nu yayınladı.

Raporda, Ortadoğu ile ilgili bölümde 2019 yılında Kürdistan Bölgesi’ndeki dini azınlıkların Irak’taki dini azınlıklara göre daha özgür olduğu yer aldı.

Irak’ta 2019 yılında dini özgürlükler konusunda ilerlemeler yaşandığı ancak genel olarak ABD için endişe kaynağı olduğu belirtilen raporda, “Musul Ovası ve Şengal’deki dini azınlıklar evlerine dönme süreçlerinde büyük engellerle karşılaştı. Uzun dönemde yaşamları güvence altına alınmalı” denildi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki, göçzedeler yerli halk ile bütünleşerek aralarında hiçbir farklılık yokmuş gibi uyum sağladılar.

Kürdistan Bölgesi'ndeki azınlıklar güvende

Raporda, IŞİD saldırıları nedeniyle evlerini terketmek zorunda kalan Keldani ve Asurilerin yüzde 30 ile 50 arasında bölgelerine geri döndükleri, Erbil ve Kürdistan Bölgesi’nin diğer bölgelerindeki azınlıkların genel olarak kendilerini güvende hissettikleri kaydedildi.

Rapora göre, Heşdi Şabi içerisinde yer alan Hristiyanlardan oluşan Betalyon 50 güçleri ile Şebek Kürtlerinden oluşan Betalyon 30 güçleri Musul Ovası’ndaki Hristiyan göçzedelerin evlerine dönmesi sırasında zorluklar çıkardı.

Raporda ayrıca, Türkiye’nin Şengal’deki PKK karargahlarına yönelik saldırılarının istikrarsızlığa neden olduğu belirtildi.

Kürdistan Bölgesi’ndeki dini özgürlüklerin önceki yıllarla bir farklılık göstermediği belirtilen raporda, Müslüman ve diğer dini azınlıkların Irak’ın diğer bölgelerine göre çok daha özgür olduğu vurgulandı.

1998 yılında kurulan ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), ABD Federal Hükümetine bağlı bağımsız bir komisyon olarak, dünya genelinde dini özgürlükleri izleyerek yıllık rapor yayınlıyor.

Rudaw