ABD, Menbiç'in güneydoğusuna yeniden konuşlanıyor

ABD, Menbiç'in güneydoğusuna yeniden konuşlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın asker çekme kararının ardından, Rojava'daki belli noktalarda tahliyeler başlamış ve son olarak Menbiç, Rusya destekli Suriye güçlerine bırakılmıştı. 

Al Monitor'dan gazeteci Amberin Zaman'ın haberine göre, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) kaynakları, Trump'ın bin kadar ABD askerinin Kürtlerin kontrolündeki bölgeden çekileceğini açıklamasına rağmen, sınırlı sayıda ABD gücünün bölgede kalmayı sürdüreceğini açıkladı. 

Habere göre, üç DSG kaynağı, ABD'nin belli sayıda askeri gücünün Menbiç'in güneydoğusuna yeniden konuşlanacağını söyledi. ABD askerinin yeniden konuşlanacağı yerlerden biri Tişrin Barajı. 

Yeniden konuşlandırma kararının, Trump ile DSG Genel Komutanı Mazlum Kobane arasında ilk kez gerçekleştirilen telefon görüşmesinin ardından geldiği belirtilirken, Trump'ın bu görüşmede resmi olarak böyle bir karar verip vermediğine dair net bir bilgi yok. Ancak Kobane'ye yakın bir kaynak görüşmenin ardından, Kobane'nin "Geçmiş günlere kıyasla daha rahatlamış göründüğü"nü belirtti. 

Kaynaklar, yeniden konuşlandırılacak ABD askeri gücünün sayısına ve ne kadar kalacağına dair ise net bir bilgi vermedi. DSG'li yetkili, ABD askeri güçlerinin Tişrin'deki varlığının, Suriye rejim güçlerinin keyfi eylemlerini engelleyeceğini belirtti.