ABD Özel Temsilcisi McGruk’ten Türkiye'ye El-Kaide suçlaması

ABD Özel Temsilcisi McGruk’ten Türkiye'ye El-Kaide suçlaması

ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Washington'daki bir panelde IŞİD ile gelinen durumu değerlendirdiği konuşmasında, El Kaide’nin Suriye sınırındaki İdlib’e yerleştiğini ve Türkiye’nin de bu duruma göz yumduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği, “Trump Yönetiminin Terörle Mücadele Politikasının Değerlendirmesi” başlıklı panelin konuğu olan McGurk, bu sorunla mücadelede Türkiye ile yakın çalışmaları gerektiğini de belirtti.

“İdlib, 11 Eylül saldırılarından bu yana El Kaide’nin en büyük barınma alanı haline geldi” diyen McGurk, şöyle devam etti:

"Ortaklarımız El-Kaide'ye yüzlerini çeviriyorlar"

“Bu çok ciddi bir sorun. İdlib’e giden El Kaide liderleri çoğu zaman oradan çıkamıyor. Ama şu soruyu sormamız gerekiyor. El Kaide lideri Ayman el Zevahiri’nin yardımcısı İdlib’e niçin ve nasıl gidebiliyor? Paraşütçü askerler değiller. Bazı ortaklarımızın onbinlerce silah gönderme ve yabancı savaşçılar bu bölgeye girerken yüzlerini başka tarafa çevirme yaklaşımından El Kaide çok yararlandı.

"İdlib'i tüm geçişlere kapatabiliriz"

Şu anda orası Türkiye sınırının yanı başında bir El Kaide barınma alanı. Dolayısıyla bu konuyu elbette Türklerle çok yakında görüşeceğiz. Bazı IŞİD bölgelerinde sınırı nasıl kapattıysak ve kimsenin geçmemesini sağladıysak, bunu İdlib’de de yapmayı düşünebiliriz. Çünkü bu IŞİD’den farklı bir sorun ama büyük bir sorun ve terörle mücadele hedefinde çok odaklanmamız gereken bir mesele.”

McGurk, “İdlib’deki El Kaide varlığından Türkiye’yi mi suçluyorsunuz” sorusuna şöyle yanıt verdi: 

“Bu Türkiye için, Amerika için, hepimiz için bir sorun. Bu sorunla mücadelede Türkiye’yle birlikte çok yakın çalışmalıyız” yanıtını verdi.