Birleşmiş Milletler,BM: Suriye'de savaş suçları devam ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan kimyasal gaz saldırısına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Birleşmiş Milletler,BM: Suriye'de savaş suçları devam ediyor

Dünkü dehşet verici olaylar, ne yazık ki Suriye'de savaş suçlarının devam ettiğini ve uluslaşası kanunların ihlal edildiğini gösteriyor" diyen Guterres, Suriye'de çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısı ile savaş suçlarının işlenmeye devam ettiğini dile söyledi.

Saldırı ile ilgili İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise delillerin, saldırının arkasında Esad rejiminin bulunduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) ve BM'nin Brüksel'de düzenlediği Suriye Yardım Konferansı başladı. 70 ülke ve uluslararası kuruluşun temsilcisinin katıldığı konferansın gerçekleştirildiği AB Konseyine girişte yapılan açıklamalarda, Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısı gündeme geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, saldırı sonrası Suriye'den gelen fotoğrafların uluslararası kamuoyu olarak birleşilmesinin önemini ortaya koyduğunu kaydederek, "Şiddete, savaşa yeter. Suriyeliler, barış ve ülkelerini demokrasi ve özgürlük içinde yeniden inşa etmek istiyor." dedi.

"SAVAŞ SUÇLARI DEVAM EDİYOR"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyinin bugün toplanacağını ve sorumluların hesap vermesinin isteneceğini kaydederek, "Dünkü dehşet verici olaylar, ne yazık ki Suriye'de savaş suçlarının devam ettiğini ve uluslarası hukukun sık sık ihlal edildiğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu. Guterres, BM Güvenlik Konseyinin sorumluluklarını yerine getireceğinden emin olduğunu ifade etti.

"DELİLLER ESAD REJİMİNİ GÖSTERİYOR"

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ellerinde, Suriye rejimi ve Rusya'nın muhalifleri suçlayan açıklamalarını doğrulayacak bir veri bulunmadığını ifade ederek, "Deliller, bunu, halkına karşı böyle bir barbarca saldırıda yasaklı silahları kullanıldığının tamamen farkında olarak Esad rejiminin yaptığını ortaya koyuyor. Suçluların bunun bedelini ödemesini isterim" dedi. Johnson, böyle bir hükümetin, Suriye halkı üzerinde herhangi meşru bir yönetime sahip olmaya devam edemeyeceğini de kaydetti.

"HAYAL EDEBİLECEĞİNİZ EN KÖTÜ SAVAŞ SUÇLARINDAN BİRİ"

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, BM Güvenlik Konseyine saldırıdan Esad rejimini sorumlu tutan bir karar taslağı sunulmasına ilişkin konuşarak, "BM Güvenlik Konseyinin, bugün bu zehirli gaz dosyasıyla meşgul olmasını doğru buluyoruz. Rusya'dan BM Güvenlik Konseyi kararına destek vermesini, olayı araştırmasını ve yapanları sorumlu tutmasını istiyoruz." ifadesini kullandı. Gabriel, bir soru üzerine de, "Elbette ki, sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanması için her şeyi yapmalıyız. Çünkü bu, hayal edebileceğiniz en kötü savaş suçlarından biri." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA