‘ABD, Özerk Yönetim'i tüm Suriye'ye model yapmak istiyor’

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasında yer alan Roj Partisi Genel Sekreteri Kovan Kino, "Amerika, Özerk Yönetim'i tüm Suriye'ye model yapmak istiyor" dedi.

‘ABD, Özerk Yönetim'i tüm Suriye'ye model yapmak istiyor’

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Nicolas Granger, birkaç gündür Rojava’da siyasi partileri ve kurum temsilcilerini ziyaret ediyor.

Bazı siyasi yorumculara göre Granger’ın temasları, Rojava’da siyasi bir değişikliğe yol açabilir.

Nicolas Granger, Özerk Yönetim karargahında, yetkililerle bölgenin durumunu ele aldı.

Granger daha önce Rojava’da, tüm siyasi parti ve bölgesel oluşumların temsilcileriyle de görüşmüştü.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre Granger görüşmelerde, tüm tarafların yönetime katılımının ve bölgede barış ve güvenliğin desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.

Nicolas Granger’ın temasları Rojava’daki siyasi durumun değişmesi ihtmalini gündeme getirdi. Bu ihtimal Rûdaw Radio'nun “Üçüncü Göz” isimli programında da ele alındı. 

El-Vahda Partisi Siyasi Komite Üyesi Mahmud Muhammed, ABD’nin ciddiyetinden şüphe duyduğunu söyledi. Muhammed, "Bize göre ABD, şimdiye Kürt hareketinin hep birlikte tek bir pozisyon almasını istemedi çünkü NATO üyesi Türkiye'yi üzmek istemiyor” diye konuştu.  

PDK-S Merkez Komite Üyesi Nafih Muhammed de ENKS'nin, Özerk Yönetim ile işbirliği konusundaki tutumunu anlattı. Nafih Muhammed, "Onlara yönetimi yarı yarıya paylaşmak istediğimizi söyledik” dedi.

Roj Partisi Genel Sekreteri Kovan Kino, ABDnin Özerk Yönetim'i tüm Suriye'ye model yapmak istediğini ileri sürdü.

Kovan Kino, "Özerk Yönetim projesinin tüm Suriye'nin projesi olmasını istiyorlar, bu nedenle Özerk Yönetim'i güçlendirmek istiyorlar. Söz konusu temasları bütün siyasi partilerle yapmak istiyorlar" dedi.

Rojava’daki siyasi durumu değerlendiren bazı gözlemciler ise; bazı parti ve yapıların Özerk Yönetim'de yer almamasının Türkiye'nin bölgeye yönelik tehditlerine zemin kazandırdığını öne sürüyor.

Yine bir iddiaya göre ABD, yönetime katılımı genişleterek ve çoğulculuğu sağlayarak, Rojava’daki siyasi, operasyonel ve askeri süreci değiştirmeye çalışıyor.