UNICEF heyeti Haseke’de aileleri IŞİD’li olan çocukları ziyaret etti

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) temsilcileri, Rojava’nın Haseke kentinde cezaevinde tutuklu bulunan IŞİD’li çocukları ziyaret etti.

UNICEF heyeti Haseke’de aileleri IŞİD’li olan çocukları ziyaret etti

UNICEF ziyaretin ardından yayınladığı açıklamada, yerel yetkililerin cezaevi içinde ve dışında güvenliği sağlamaya çalıştığını kaydetti.

Eldeki verilere göre aileleri IŞİD’li olan yaklaşık 700 çocuk Haseke’de cezaevinde tutuluyor.  Rojava’daki kamplarda ise 27 bin 500 çocuk bulunuyor. Bu çocukların ebeveynleri dünyanın 50 ülkesinden Suriye'ye giderek IŞİD’e katılan kişiler.  Anne babaları savaşta ölen bu çocukların büyük bir kısmı yetim kaldı.

UNICEF Suriye Ofisi Müdürü Povictor Newland ile UNICEF Kamışlo Ofisi Sözcüsü Natasha Stojkovska'dan oluşan heyetin ziyaretinin ardından yapılan açıklamada, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) cezaevinde güvenliği sağlama girişimlerine değinildi. Ayrıca heyetin ziyaretinin çocukların durumunu değerlendirmek için önemli olduğu ve bu tür temasların devam etmesi gerektiği kaydedildi.

IŞİD'in Suriye’deki son kalesi Bağuz’un DSG ve Uluslararası Koalisyon tarafından temizlenmesinin ardından IŞİD’lilerin çocukları da çeşitli kamplara yerleştirildi.  Bu çocukların bir kısmı rehabilitasyon amacıyla eğitim merkezlerine nakledildi.

Onlardan biri olan Rusyalı bir çocuk şöyle diyordu:

“Ben Rusyalıyım. Bakü'deydim. Bombardıman  vardı, babam bir uçak saldırısında öldü. Babam IŞİD’in içindeydi. Her türlü silahı tanırım.”

Birçok ülke ebeveynleri kendi vatandaşları  olan bu çocukları almayı reddediyor.