ABD-Rojava arasındaki petrol anlaşmasına Rusya’dan tepki

 ABD-Rojava arasındaki petrol anlaşmasına Rusya’dan tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rojava Özerk Yönetimi ile ABD’li Delta Crescent Energy şirketi arasında imzalanan petrol anlaşmasının “uluslararası hukuku sistematik olarak çiğnediğini” savundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Temmuz ayı sonlarında ABD Delta Crescent Energy şirketi ile “Suriye'de kendi kendine özerklik ilan eden Kürt yönetimi" arasında Rojava’da petrol üretimi ile petrol yataklarının altyapısının geliştirilmesi konusunda bir anlaşma imzaladığı hatırlatıldı.

Buna ek olarak, anlaşmanın bir parçası olarak ABD’li şirketin, petrol ve petrol ürünü sızıntıları nedeniyle çevreye verilecek herhangi bir zararı azaltmak için iki mobil petrol rafinerisini Kürtlere devretmeyi planladığı bilgisine yer verilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo anlaşmanın imzalandığını resmen doğruladı. Anlaşmayla ilgili evrakların Washington'un umduğundan daha fazla zaman aldığını ve anlaşmaların kuzeydoğu Suriye'nin tüm sakinlerine yardımcı olacağını belirtti.

Medyada yer alan haberlere göre ABD Hazine Bakanlığı, Delta Crescent Energy'ye Suriye hidrokarbonlarıyla ilgili her türlü işlemi yasaklayan tek taraflı yaptırımlardan feragat etti.

Bu, Washington'un işgalci bir güç olarak uluslararası hukuk standartlarını ve uluslararası insancıl hukuku sistematik olarak ihlal ettiği anlamına geliyor. Dahası, ABD yönetimi, bir BM üyesi olarak Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne sıkı sıkıya saygı gösterilmesi yönündeki BM Şartı, Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarına karşı açıkça küçümsediğini bir kez daha gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'nin kuzeydoğu ve güneyindeki bölgeleri yasadışı olarak işgal ediyor. Dahası, tüm Suriyelilerin sahibi olduğu ülkenin doğal kaynaklarının gasp edilmesinde ve yasadışı olarak ticaretinde rol almaktadır. Ve bu, BM Güvenlik Konseyi'nin atlatılmasıyla uygulanan tek taraflı yaptırımların sertleştirildiği zemininde yapılıyor. Suriye hükümetinin kontrolü dışındaki bölgeler için açıkça istisnalar yapılmıştır. Bilindiği gibi yaptırımlar, Suriye halkına güvenli yakıt ve elektrik arzını baltalamakta ve yapay bir enerji kaynağı kıtlığı yaratmaktadır. Dahası, koronavirüs salgını sırasında Suriye'nin hayati ilaç ve tıbbi ekipman almasını engelliyor.”

Rojava’da üretilen petrol ürünlerinin ve bunların kaçakçılığından elde edilen kazancın bu bölgede yaşayanların tamamına “fayda sağlamadığına” dikkat çekilen açıklamada, “Medya ve analitik merkezler, Suriye'nin kuzeydoğusundaki sivillerin refahını umursamayan yasadışı ABD varlığına ve keyfi Kürt yönetimine karşı sivil protestolar hakkında düzenli olarak bilgi yayınlıyor. ABD'nin kuzeydoğu Suriye'deki diğer etnik ve dini gruplar arasında Kürtleri yapay olarak güçlendirme politikası, iç gerilimi kışkırtmakta ve bölgesel güvenlik ve istikrara ciddi tehditler oluşturmaktadır” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Bu keyfi ve yasadışı eylemlerin yanı sıra uluslararası toplumdan uygun bir tepki gelmemesinden ciddi endişe ve üzüntü duyuyoruz”.(Rudaw)