ABD savaş gemisi Doğu Akdeniz'e ilerliyor

Hamas-İsrail çatışmalarının bölgesel bir savaş dönüşmesi tehlikesinin bulunduğu bir dönemde ABD'nin Orta Doğu'ya gönderdiği ve Kızıl Deniz'de bulunan amfibi gemisinin, Doğu Akdeniz'e doğru ilerlediği duyuruldu.

ABD savaş gemisi Doğu Akdeniz'e ilerliyor

ABD basınına konuşan iki yetkililer dün, USS Bataan amfibi gemisinde görev yapan 26'ncı Deniz Piyadeleri Sefer Görev Birliği’nin son haftalarda Kızıldeniz'de faaliyet gösterdiklerini, ancak geçtiğimiz hafta sonu Süveyş Kanalı'na doğru ilerlemeye başladıklarını ve “yakında” Doğu Akdeniz sularına ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Bu adımla, geminin İsrail ve Lübnan'a daha yakın bir konuma geleceğini kaydeden yetkililer, geminin bir görevinin de sivillerin tahliyesine yardımcı olmak olduğunu aktardı.

ABD, 18 Ekim'de Lübnan'daki vatandaşları için ülkeden ayrılma çağrısı yapmıştı.

Beyaz Saray tarafından geçtiğimiz salı günü yapılan açıklamada, ‘ABD vatandaşlarının başta İsrail ve Lübnan olmak üzere Ortadoğu bölgesinden olası tahliye edilmeleri durumunu planlamamanın akıllıca olmayacağı’ belirtilmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de aynı sıralar yaptığı açıklamada, “Şu an uygulama aşamasında değiliz” demişti.

İsrail, 27 Ekim Cuma günü Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekatını genişletmeye karar vermişti. ABD Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta seyahat uyarı seviyesini Seviye 4'e yükseltmişti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e kapsamlı saldırı başlatmış arından İsrail ordusu da misillemede bulunarak Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarına başlamıştı.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 311'i asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısı 3 bin 342'si çocuk, 2 bin 262'si kadın olmak üzere 8 bin 5'e yükselirken, 20 bin 242 kişi yaralandı.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.