Tanrıkulu: Diyarbakır mermerini dünya kullanıyor, TOKİ neden kullanmıyor?

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır mermerinin tercih edilmemesini Meclis gündemine taşıdı.

Tanrıkulu: Diyarbakır mermerini dünya kullanıyor, TOKİ neden kullanmıyor?

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Diyarbakır’dan dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen Diyarbakır mermerini tercih etmediğini ifade ederek, konuyu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki’nin yanıtlanmasını istedi.

Tanrıkulu, devam eden deprem konutları projelerinde Diyarbakır mermerinin kullanımı ile ilgili sorunlar yaşandığını ifade etti.

 Geçmişte uygulanan bazı projelerde kullanılan ve menşeinin ne olduğu bilinmeyen kötü örneklerin Diyarbakır mermeri olarak lanse edildiğini ve bir önyargı oluştuğunu vurgulayan Tanrıkulu, “Diyarbakır dünyada önemli bir mermer havzası olup Avrupa, ABD, Avusturya, Ortadoğu, Çin ve Hindistan’a ihracat yapmaktadır. Diyarbakır mermeri, Diyarbakır ve çevre illerindeki onlarca fabrikanın hammadde kaynağı olup ve on binlerce çalışana istihdam oluşturmaktadır” dedi.

“TOKİ neden tercih etmiyor?”

Tanrıkulu, önergesinde Bakan Özhaseki’nin şu soruları yanıtlamasını istedi:

“- Dünyada önemli bir mermer havzası olan Diyarbakır mermeri birçok ülkede kullanılırken ülkemizde neden hak ettiği değeri görmemektedir?

- Çeşitli ülkelere ihraç edilen Diyarbakır mermerinin TOKİ yapılarında tercih edilmeme sebebi nedir?

- Bu mermerin kamu projelerinde kullanılması için çalışmalar var mıdır? Varsa, güncel akıbeti nedir?

- Diyarbakır mermer havzasının 1 yıllık kapasite tutarı ne kadardır?

- 2023 yılı içerisinde Diyarbakır mermeri hangi ülkelere ihraç edilmiştir ve toplam ihraç tutarı (ülkelere göre dağılım belirtilmek üzere) ne kadardır?”