ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin yeni başkanından Türkiye'ye F-16 satışı açıklaması

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch, "Türkiye sorumlu bir NATO müttefiki gibi davranmaya karar verir ve geçen yıl yapmış olması gerekeni yaparsa F-16 yolunun açık olmasını bekliyorum" dedi.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin yeni başkanından Türkiye'ye F-16 satışı açıklaması
ABD Senatosu’nda Menendez depreminin ardından Kongre’den Türkiye’ye F-16 satışını İsveç’in NATO üyeliği ve başka konulara bağlayan açıklamalar sürüyor. 
 
Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun yeni başkanı Demokrat Senatör Ben Cardin dahil Kongre üyeleri, Türkiye’ye F-16 satışını başta İsveç’in NATO üyeliğine onay olmak üzere çeşitli konulara bağlayan açıklamaları sürdürüyor.
 
Bu konuda en son değerlendirme, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun kıdemli üyesi olan ve Idaho eyaletini temsil eden Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch’ten geldi.
 
VOA Türkçe’ye konuşan Senatör Risch, Türkiye’nin F-16’ları alması için aylardır aslında ileriye dönük bir yol olduğunu söyledi; “Türkiye sorumlu bir NATO üyesi olarak davranmaya karar verir ve geçen yıl yapmış olması gerekeni yaparsa, ki yapacağına inanıyorum, bu yolun devam etmesini bekliyorum” ifadelerini kullandı.
 
Cumhuriyetçi senatör, geçen haftadan itibaren Senatör Bob Menendez’le ilgili yaşanan gelişmelerin bu konuyla ilgisinin olmadığını da sözlerine ekledi.
 
Cardin: “İsveç'in NATO üyeliği dışında başka konular da kararda etkili olacak”
 
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu başkanlığını Bob Menendez'den devralan Senatör Ben Cardin bir gün sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin F-16 satın alma talebini değerlendireceğini ve İsveç'in NATO üyeliği dışında başka konuların da kararında etkili olacağını söyledi.
 
Demokrat Senatör Cardin, dün NATO büyükelçiler toplantısında Türk yetkililerle İsveç'in NATO üyeliğini görüştüğünü belirtti.
 
Ben Cardin, "Önümüzdeki ayın ilk kısmında bunun halledileceğini iddia ediyorlar. Bu doğruysa o zaman en azından NATO konusunu çözmüş olacağız. Ancak önümüzdeki süreçte NATO katılımına ek olarak görüşmelerimizin parçası olması gereken başka konular da var" diye konuştu.
 
Diğer Kongre üyelerinin de İsveç’in NATO üyeliğini öne çıkaran yönde açıklamaları sürüyor. ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Michael McCaul bu isimlerden.
 
McCaul Çarşamba günü Politico’ya yaptığı kısa açıklamada, F-16 konusunda onayın gelme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylemekle birlikte, İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’den adım beklediklerinin işaretini verdi.
 
Türkiye 2021 yılı Ekim ayında 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 adet de modernizasyon kiti alma talebinde bulunmuştu.
 
Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun eski başkanı Bob Menendez, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının yanısıra Yunanistan'la ilişkilerde gerilimin düşük seyretmesi, insan hakları konularında ilerleme gibi koşulları gözettiğini belirterek, Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkmıştı.
 
Kongre üyelerinin üzerinde durduğu konulardan biri de NATO üyesi Türkiye’nin komşularıyla gerilimleri azaltması ve Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın yasadışı mali faaliyetlerinin engellenmesi konusunda müttefikleriyle birlikte çalışması.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı dahil olmak üzere Biden yönetimi, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması sebebiyle F-35 programından çıkarılan Türkiye’ye F-16 satılmasına destek vermişti. Ancak ABD’nin başka ülkelere silah ve askeri ekipman satışı Kongre’nin onayına bağlı.