Scholz, Parlamentodan Alman askerlerinin 1 yıl daha Kürdistan Bölgesi'nde kalmasını talep etti
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Parlamentodan Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki askerlerinin görev sürelerinin bir yıl daha uzatılmasını istedi.
Olaf Scholz bu talebini bir mektupla Almanya Parlamentosu'na iletti. Parlamentoya gönderilen mektup 8 sayfadan oluşuyor.
Almanya, 2015'ten bu yana Irak güçlerine eğitim veriyor ve güçlerinin merkezi Erbil'de bulunuyor.
Alman güçleri Peşmergeleri de eğitiyor, silah ile mühimmat sağlıyor.
Olaf Scholz mektubunda, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Berlin ziyareti sırasında kendisinden Alman askerlerinin bir yıl daha görevlerine devam etmesini istediğini ve IŞİD'le mücadelede Almanya'nın desteğinin gerekli olduğunu vurguladığını kaydetti.
Olaf Scholz ayrıca Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin de Alman askerlerinin Irak'ta kalmasını istediğini belirtti.
“IŞİD'in gizli hücreleri faaliyette”
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Alman partilerne Olaf Scholz'un önerisini destekleme çağrısında bulundu.
Boris Pistorius, "IŞİD'in gizli hücreleri faaliyette. Irak'ta, Suriye'de ve başka yerlerde terör saldırıları yapmak istiyorlar. Bu nedenle güçlerimizin görevine devam etmesini istiyoruz” dedi.
Boris Pistorius, görevlerinin eskisi gibi devam edeceğini, asker sayısının 500'ü geçmeyeceğini ve yerlerinde kalacaklarını açıkladı.
Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde 274 Alman askeri bulunuyor
Hristiyan Demokrat Parti Milletvekili Annette Widmann Mauz, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde şu anda 274 Alman askerinin bulunduğunu bildirdi.
Annette Widmann Mauze, IŞİD'e karşı mücadele edebilmek için askerlerinin kalması gerektiğine dikkat çekerek, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta görevlerini sürdüren Alman askerlerine teşekkür etti.
"IŞİD saldırıları derin yaralar bıraktı"
Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Lindner de Parlamentoda yaptığı konuşmada, bu yıl Irak'a gittiğini anımsatarak şunları söyledi:
"Durumun giderek normale döndüğü bir ülke gördüm. Ancak ülkedeki güvenlik durumunun henüz normale dönmediğini fark ettim. Ülke güvenliği ve huzuru için savaşıyor. Bu ülkede IŞİD saldırıları sonucunda insanlar istismar ediliyor, köleleştiriliyor ve öldürülüyor. IŞİD saldırıları özellikle Ezidiler arasında derin yaralar bıraktı.”
"Kürt bölgesine destek olmaya çalıştım"
Parlamento Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı da Rûdaw'a şunları söyledi:
"Hristiyan Demokratlar her zaman Irak'ta istikrarın sağlanması ve Kürt bölgesine destek sağlanması için çabaladılar. 2015'ten beri Peşmergeleri silahlandırmak ve onlara tanksavar silahları sağlamak için çok çabaladım.”
2 parti bu talebe karşı çıkıyor
Almanya Alternatif Partisi ve Sol Parti, Olaf Scholz'un askerlerin görev süresini uzatma talebine karşı çıkıyor.
Almanya İçin Alternatif'ten Joachim Vundrak, koalisyondaki Yeşiller Partisi'ni eleştirerek şunları söyledi:
"Muğlak bir politika yürütüyorlar. Hükümet dışındayken ordu faaliyetlerine karşıydılar ama şimdi onları direniş güçleri ve barışı koruma güçleri olarak kabul ediyorlar.”
Sol Parti Milletvekili Catherine Vogler ise bu talebe karşı olduklarını açıklayarak şunları söyledi:
"Biz ordunun Almanya dışında görevlendirilmesine her zaman karşı çıktık. Bu sefer de karşı çıkıyoruz."
Hükümetin talebi kabul edilecek
Olaf Scholz'un hükümet adına sunduğu talep, Meclisteki görüşmelerin ardından Parlamento Dışişleri Komisyonu'na sunulacak. Önerik kabul edilirse Alman kuvvetleri 31 Ekim 2024 tarihine kadar Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta kalacak.