ABD Temsilciler Meclisi Üyesi: 'Kürdistan’ın bağımsızlığını tanımalıyız'

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Anna Paulina, ABD’nin Kürdistan’ın bağımsızlığını tanıması gerektiğini kaydetti.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi: 'Kürdistan’ın bağımsızlığını tanımalıyız'

Rûdaw'a açıklama yapan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Anna Paulina, “Kürtler bize destek verdiği için bizim de bir şeyler söylememiz gerekiyor. Sessizliğimiz bir sorun. Ben bizim güçlerin dönmesini destekliyorum, fakat biz Kürtlere söz verdik ve bizim bunu doğru bir şekilde yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kürtlere destek verilmesi gerektiğini kaydeden Paulina, şunları söyledi:

“Biz yurt dışındaki güçlerimize destek veriyoruz. Ayrıca ben Amerika’nın anlaşmamıza bağlı olmasını ve Kürtlerin ülkesini de bağımsız bir  devlet olarak tanıması gerektiği inancındayız.

Olanlardan sonra özellikle de Kürtler Amerika’yı desteklediği için bizim de bir şeyler söylememiz gerekiyor.

Bir şey söylememiz gerekiyor, çünkü sessizlik bir sorun. Bizim kendimizin İran’la sorunu var. Bizim şu an gördüğümüz; güçlerimizi çekmemiz gerektiği yönünde partimiz arasındaki büyük çelişki olduğu.

Ben destek verdim fakat Kürtlerin yaptığı da taktir edilesi. Ben güçlerimizin çekilmesine destek veriyorum ama Kürtlere söz verdik ve bizim bunu doğru bir şekilde yapmamız gerekiyor.”

“Kürt halkının da bizim onların yanında olduğumuzu bilmelerini isteriz”

Temsilciler Meclisi Üyesi Derrick Van Orden ise İran’ın Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıları hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çok kötü olduğunu belirtmek isterim. Sayın Barzani ve Kürtler uzun süredir bizim güçlü müttefiklerimiz.

Ben Irak’tayken onlarla da çalışmaktan oldukça gurur duyuyorum, bunu söylemek isterim.

Kürt halkının da bizim onların yanında olduğumuzu bilmelerini isteriz ve ittifakları için onlara çok teşekkür ederim.

Ordudaki kardeşlerime sahip çıktıkları için de onlara çok teşekkür ederim. Biz de terörist Tahran rejimine karşı onlarla birlikteyiz.”

Rûdaw

“Kürt güçleri uzun bir süredir Amerika’nın en iyi ortakları”

Demokrat Parti’li üye Donald Baer ise İran’ın saldırılarına yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bana göre İran’ın Irak’ta ve diğer bölgelerdeki Kürtlere saldırıda bulunması çok kötü. Kürt güçleri uzun bir süredir Amerika’nın en iyi ortakları.

IŞİD’e karşı savaşta onlar oldukça kritik bir rol oynadı, ancak İran dünyanın tamamında Hamas, Hizbullah ve Husiler’le yıkıma sebebp oluyor.

İran’ın Kürtlere saldırısını duyduğum an çok üzüldüm.”

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları tarafından 15 Ocak’ta başkent Erbil’de çeşitli noktalara 10 balistik füze ile saldırı düzenlendi.

Saldırılarda Kürt iş insanı Pêşrew Dizayi, 25 Ocak'ta bir yaşına basacak olan kızı Jina Dizayi, Dizayi’nin evinde misafir olarak bulunan Iraklı iş insanı Kerem Mikhail ile Filipinler vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Saldırılarda 16 sivil de yaralandı.

İran, “Mossad karargahını” hedef aldıklarını ileri sürdü. Ancak Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti yetkilileri saldırıyı kınayarak iddiaları yalanladı.

Öte yandan İran Salı günü yaptığı açıklamada Pakistan içindeki İsrail bağlantılı militan üslerini hedef aldığını söylemiş, Pakistan da ikisi çocuk olmak üzere sivillerin vurulduğunu söyleyerek Tahran'ın sorumlu olacağı sonuçlar konusunda uyarıda bulunmuştu.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, perşembe günü İran içinde ayrılıkçı militanları hedef alan saldırılar düzenlediğini açıkladı.

İran medyası birkaç füzenin Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan eyaletinde bir köye isabet ettiğini ve saldırıda İranlı olmayan üç kadın ve dört çocuğun öldüğünü belirtti.