ABD uçakları Suriye'deki grupları bombaladı

ABD Başkan Joe Biden’ın doğrudan verdiği emir doğrultusunda, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığın’a bağlı F15 tipi iki savaş uçağı Suriye’deki silahlı grupları bombaladı.

ABD uçakları Suriye'deki grupları bombaladı

ABD, Suriye’nin doğusunda İran destekli milisler tarafından kullanılan bir tesise hava saldırısı düzenledi.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, "meşru müdafaa saldırısının", son haftalarda bölgede Amerikan askerlerinin olduğu üslere giderek artan sayıda saldırıya misilleme olarak düzenlendiğini açıkladı.

Austin  Çarşamba günü (ABD zamanıyla)yaptığı açıklamada , ABD Başkanı Joe Biden'ın emriyle ABD kuvvetlerine bağlı uçaklarla İran Devrim Muhafızlarına bağlı  silahlı grupların üslerinin hedef alındığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanı açıklamasında, "Saldırı, iki F15 uçağı tarafından meşru müdafaa tedbiri olarak bir silah deposu olarak kullandığı bir tesise gerçekleştirildi" dedi.

Açıklamanın devamında saldırının "Irak ve Suriye'deki İran Devrim Muhafızları gruplarının, Irak ve Suriye’de ABD kuvvetlerine yönelik saldırılarına yanıt olduğunu" söyledi.

"Başkan için hiçbir şey ABD birliklerinin güvenliğinden daha önemli değildir"

Savunma Bakanı “Başkan için hiçbir şey ABD birliklerinin güvenliğinden daha önemli değildir ve bugünkü saldırı emri, ‘ABD'nin kendisini, güçlerini ve çıkarlarını koruyacağı’ yönünde açık bir mesajdır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca açıklamada "ABD, güçlerini ve üslerini savunmak için daha ileri adımlar atmaya tamamen hazırdır" denildi.

"IŞİD ile mücadele devam edecek"

Gerilimin tırmandırılmaması çağrısında bulunan ABD Savunma Bakanı, ABD güçlerinin Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadele misyonu görevlerini sürdüreceğini kaydetti.

İki haftada ikinci bombardıman

ABD, iki haftadan az bir süre içinde ikinci kez, silahlı gruplar tarafından kullanılan tesisleri vurdu.26 Ekim'de ABD güçleri, silahlı grupların Irak ve Suriye'deki ABD güçlerine yönelik saldırılarına yanıt olarak Irak-Suriye sınırındaki Elbu Kemal bölgesindeki İran silahlı gruplarına ait iki özel depoyu hedef almıştı.

ABD ve Koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’deki üslerini hedef alan grupların çoğu İran destekli Irak İslami Direniş adlı örgütün şemsiyesi altında faaliyet gösteriyor.

Amerikalı yetkililer bu grubun, 17 Ekim’den bu yana en az 40 saldırı düzenlediğini belirtiyor.

Ne olmuştu?

17 Ekim’de Gazze’deki bir hastanede yüzlerce kişinin öldüğü güçlü bir patlama meydana gelmiş, olayın ardından birçok Müslüman ülkede protestolar düzenlenmişti. İsrail ve Hamas patlamanın sorumluluğu konusunda, birbirlerini suçlamışlardı.

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim’de sınırı geçerek düzenlediği baskına yanıt olarak başlattığı Gazze bombardımanını sürdürüyor.

İsrail kara birliklerinin, Gazze’nin içlerine kadar ilerlediği belirtiliyor. Hamas yönetimindeki Gazze’nin sağlık bakanlığı, bölgede hayatını kaybeden Filistinliler'in sayısının 10 bini geçtiğini bildiriyor.

İran destekli militanların Irak ve Suriye’de Amerikalılar'ın bulunduğu üslere saldırma kabiliyetini azaltma çabasının bir parçası olarak, ABD’nin Suriye’deki son operasyonunun malzeme, silah ve mühimmatı imha etmeyi amaçladığı belirtildi.

ABD 27 Ekim’de de Suriye’deki tesislere benzer bir saldırı düzenlemişti ve yetkililer vurulan iki tesisin İran Devrim Muhafızları’yla bağlantılı olduğunu kaydetmişti.