ABD ve İngiltere Afganistan'a asker gönderiyor

İngiltere, İngilizleri tahliye etmek amacıyla Afganistan’a 600 asker göndereceğini duyurdu. Pentagon Sözcüsü John Kirby ise, ABD’nin Afganistan’daki tahliyelere destek için Kabil Havalimanına yaklaşık 3 bin asker göndereceğini açıkladı.

ABD ve İngiltere Afganistan'a asker gönderiyor

Afganistan'da Taliban güçleri, başkent Kabil'in yaklaşık 150 kilometre güneybatısındaki stratejik açıdan önemli ve Gazni vilayetinin merkezi Gazne kentinden sonra, ülkenin en büyük 3. kenti Herat'ı da ele geçirdi. Böylece Taliban ülkede bir haftadan az bir sürede 11. vilayet merkezini ele geçirmiş oldu.

Bu gelişmelerin ardından, ABD, Kabil Büyükelçiliği'nden personelin tahliyesi için ülkeye yaklaşık 3 bin, İngiltere de vatandaşlarının tahliyesi için 600 asker göndereceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price gazetecilere verdiği demeçte, Büyükelçiliğin Afganistan'daki mevcudiyetinin güvenlik durumu nedeniyle azaltıldığını ve sadece bulunması zaruri kişilerin kalacağını söyledi.

Fakat Kabil'deki Büyükelçiliğin mevcut konumunda açık kalacağını kaydetti.

Price, "Bu terk etmek değil. Bu bir tahliye değil. Bu toptan çekilme değil. Bu, sivil ayak izimizin boyutunun azaltılması" dedi.