Taliban, Afganistan'ın en büyük ikinci şehri Kandahar'ı ele geçirdiğini duyurdu

Taliban, Afganistan'ın en büyük ikinci kenti olan Kandahar'ın kontrolünü sağladığını bildirdi. Kandahar'ın düşmesiyle Taliban bir haftalık süreçte 12 vilayet merkezini ele geçirmiş oldu.

Taliban, Afganistan'ın en büyük ikinci şehri Kandahar'ı ele geçirdiğini duyurdu

Associated Press'in görgü tanıklarından aktardığına göre Taliban militanlarının valilik ve birçok yönetim binasına girdiğini aktardı. Yerel yönetimin henüz "yenildiklerine dair bir açıklama yapmadığı" belirtildi.

AFP'nin aktardığına göre bir Taliban sözcüsü, "Kandahar tamamen fethedildi.  Mücahitler şehrin Şehitler Meydanı'na ulaştı" dedi.

Reuters'a konuşan bir kaynak şehrin düştüğünü doğrulasa da havalimanının hala hükümet güçlerinin kontrolünde olduğunu belirtti.

Taliban’ın ele geçirdiği kentler

Taliban, Afganistan'ın 34 vilayet merkezinden 12'sini kontrol ediyor.

Taliban 6 Ağustos’ta Nimruz vilayetinin başkenti Zaranc’ı 7 Ağustos’ta Cevzcan vilayetinin başkenti Şibirgan’ı 8 Ağustos’ta Sar-i Pol vilayetinin başkenti Sar-i Pol, Kunduz vilayetinin merkezi Kunduz, Tahar vilayetinin merkezi Talukan’ı ele geçirmişti.

9 Ağustos’ta Samangan vilayetinin merkezi Aybek’ı, 10 Ağustos’ta Baglan vilayetinin merkezi Pul-i Humri’yi, Farah vilayetinin merkezi Farah’ı, 11 Ağustos’ta Bedahşan vilayetinin merkezi Feyzabad, Gazni vilayetinin merkezi Gazni’yi 12 Ağustos’ta Herat vilayetinin başkenti Herat’ı, 13 Ağustos’ta ise Kandahar vilayetinin başkenti ve Afganistan'ın en büyük ikinci kenti Kandahar’ı ele geçirdi.