ABD ve İngiltere, Yemen'in Hudeyde kentini bombaladı

Yemen'deki Husi hareketi, ABD ve İngiltere'nin Hudeyde kentine hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

ABD ve İngiltere, Yemen'in Hudeyde kentini bombaladı

 Yemen'deki Husiler (Ensarullah Hareketi), ABD ve İngiliz güçlerinin ülkenin batısındaki Hudeyde kentini 2 hava saldırısıyla hedef aldığını duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, ABD ve İngiltere'nin saldırısına ilişkin haber, Husilere ait El-Mesire televizyon kanalında yer aldı. Haberde ABD ve İngiltere'nin, Hudeyde kentine bağlı el-Kedan bölgesine 2 hava saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi.

Saldırının yol açtığı hasara ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Konuyla ilgili ABD veya İngiltere'den de henüz bir açıklama yapılmadı.

Ne olmuştu?

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, Filistinlilere yönelik saldırılara yanıt olarak, Kızıldeniz üzerinden İsrail'i füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef almıştı. Füzeler ve İHA'lar, İsrail'in hava savunma sistemleri ve İsrail'e destek için bölgeye gönderilen ABD gemileri tarafından düşürülmüştü.

Husiler daha sonra İsrail'e giden ve İsrail'le bağlantılı gemilere de saldıracaklarını açıklamıştı. Husiler, 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da İHA ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze İHA'ları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze İHA'larla hedef alındığını duyurdu.

ABD ve İngiltere, Yemen'e 12 Ocak günü sabaha karşı ilk hava saldırısını düzenlemişti ve sonraki günlerde de saldırılarını sürdürmüştü.