ABD ve Katar, Hamas saldırısının ardından İran’ın 6 milyar dolara erişimini engelleme konusunda anlaştı

ABD’li yetkililer ve Katar hükümeti, İran’ın Eylül ayındaki esir takasından sonra dondurulmuş olan 6 milyar dolarlık fona erişimini engelleme konusunda anlaştı. İran ise ABD’nin, Katar arabuluculuğunda varılan, Güney Kore’de bloke edilen İran’a ait 6 milyar doların serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmadan ‘geri çekilemeyeceğini’ vurguladı.

ABD ve Katar, Hamas saldırısının ardından İran’ın 6 milyar dolara erişimini engelleme konusunda anlaştı
Şarku’l Avsat’ın Fox23 haber sitesinden aktardığına göre 6 milyar dolarlık fona erişime izin verilmesinin ABD’de siyasi açıdan tartışmalı bir hamle olduğunu ve çoğu Cumhuriyetçi temsilcinin İran’ın parayı terör eylemlerini gerçekleştirmek için kullanacağını söylemesi nedeniyle eleştiriye maruz kalıyor. 
 
Öte yandan bu fonun Güney Kore’nin İran’a borçlu olduğu bir meblağ olduğunu ancak 2019’da Donald Trump yönetimi sırasında uygulanan ABD yaptırımları nedeniyle henüz ödenmediği belirtildi.
 
Sitede, ismi açıklanmayan kaynaklara göre ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo’nun Temsilciler Meclisi Demokratlarına, İran’ın fonlara erişiminin engelleneceğini ve söz konusu meblağın yakın zamanda İran’a verilmeyeceği aktarıldı.
 
ABD’li yetkililer daha önce Hamas’ın İran’dan silah ve eğitim aldığını belirtmişti ancak İran’ın İsrail’e karşı savaşta doğrudan rolünü gösteren hiçbir kanıt sunmamıştı.
 
Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan salı günü düzenlediği basın toplantısında, “Başından beri İran’ın bu saldırıda geniş anlamda suç ortağı olduğunu zira Hamas’ın askeri kanadına sağlanan finansmanın çok büyük bir kısmını sağladığını söyledik” dedi.
 
İran'dan açıklama
 
İran’ın Birleşmiş Milletler’deki (BM) Daimi Misyonu bu haberleri yalanlayarak, “İlgili senatörler ve ABD hükümeti anlaşmadan çekilemeyeceklerinin kesinlikle farkındadır” şeklinde bir açıklama yaptı.
 
Söz konusu açıklamada, “Bu para İran halkına ait olup, İranlılar için gerekli ve onaylanmamış tüm ihtiyaçların teminini kolaylaştırmak amacıyla İran hükümetine tahsis edilmiştir” denildi.