ABD ve NATO'nun S-400 konusundaki tavrı sertleşiyor: Gözler Türkiye'de

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 'S-400'ün alınması durumunda Türkiye'nin F-35 programına katılımı gözden geçirilir' açıklaması geldi.

ABD ve NATO'nun S-400 konusundaki tavrı sertleşiyor: Gözler Türkiye'de

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan 'S-400'ün alınması durumunda Türkiye'nin F-35 programına katılımı gözden geçirilir' açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemi alma planına ilişkin konuştu.

Palladino "S-400'ler konusunda duruşumuz değişmedi. Türkiye'ye değerlendirmesi için Patriot sistemi de dahil bazı fırsatlar sunduk. Rusya'dan S-400 füze sisteminin alınmasının Türkiye'nin F-35 programına katılımının gözden geçirilmesiyle sonuçlanacağı ve potansiyel askeri teçhizat transferlerini riske atacağı konusunda uyarıda bulunmuştuk" açıklamasını yaptı.

Türkiye'de gözler, S-400 alımında ısrarlı olduğunu defalarca beyan eden Ankara'nın tutumuna çevrildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada ABD ile Patriot füzeleri için müzakerelerin başladığını ancak S-400 alımından ise vazgeçmeyeceklerini söylemişti.

ABD'li yetkililer Türkiye'de S-400'ü konuştular

Türk hükümeti, dün gün içinde ABD'nin Suriye'den sorumlu temsilcisi James Jeffrey'nin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer'ı ağırladı. Her iki diplomatın görüşmelerinde ABD'nin S-400 konusundaki net tavrı Türk yetkililere iletildi.

Ziyaretlerin öncesinde ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Eric Pahon'un Rusya'dan S-400 alımının Türk-Amerikan savunma ilişkilerinde ‘ağır sonuçları olacağı' yolunda uyarıda bulunduklarını söylemesi dikkat çekti.

NATO Komutanı, Türkiye'nin S-400'leri alması halinde F-35'lerin satılmamasını önereceğini söyledi.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler (SACEUR) Yüksek Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti de bugün yaptığı açıklamada Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini alması durumunda ABD'nin F-35 savaş uçaklarını bu ülkeye satmamasını önereceğini söylemişti.

Erol Mütercimler: Pentagon, Ankara'ya 'NATO üyesi olarak S-400 almayacaksın' mesajını yolladı

ABD Genelkurmayı’nın Twitter hesabına Akar ve Güler’in fotoğraflarını koyarak hem siyasi karar alıcılar, hem Rusya’ya ‘Türk ordusu NATO ordusudur’ dediği yorumunu yapan Mütercimler’e göre bu bir tehdit ve gözdağı olduğu kadar tarihsel gerçeklik.