Lavrov: PYD Kürt halkına baskı yapıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kürt meselesinin Türkiye ve Suriye ile görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Lavrov: PYD Kürt halkına baskı yapıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kürt meselesinin Türkiye ve Suriye ile görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Sergey Lavrov, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Suriye Ulusal Kürt Konseyinin (ENKS) de aralarında bulunduğu Suriye muhalefet temsilcileriyle bir araya geldi.

Rûdaw haber bültenine bağlanan ENKS Dışilişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Bıro, “Lavrov, İdlib ve Fırat’ın doğusuna kısaca değindi. Bu konuları yakın bir zamanda detaylı bir şekilde Moskova’da konuşacağımızı söyledi” dedi ve sözlerine şunları ekledi:

“Lavrov, Kürt sorunu önemli, Türkiye ve Suriye ile konuşulmalı dedi. Ayrıca, Kürt davası PYD’nin Kürt halkına yaptığı baskılar olmasına rağmen terörden farklı ele alınmalı ifadelerini kullandı.”

Bıro, Lavrov’un Kürtlerle ilgili değerlendirmelerinin önemli olduğunu ve PYD’ye mesaj anlamına geldiğini kaydetti.

Bıro ayrıca, Suriye anayasasının yazımı için belirlenen kişiler konusunda sorunlar yaşandığını ifade etti.

Editörün Notu:

Dün Güney Kürdistan'ın Baas zulmüne ve sömürge sistemine karşı ayaklanmasının (Raperin) 28. yıldönümü münasebetiyle bir açıklama yayınlayan ve şehitlerin anılarına saygısını sunan Kurdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, "Eğer Kürdistan tek ses olursa, zulme ve işgalcilere karşı zafer, her zaman mutlak olacaktır” ifadelerinde bulunmuştu.

Kürtlerin tarihsel ve toplumsal olarak en büyük sorunu hiç bir konuda tek ses, tek yürek, tek bilek olmayı başaramamaları, her zaman işgalcilerin stratejilerinin önemsiz bir figüranı olarak kullanılmalarıdır.

ENKS, elini taşın altına koymadan, sadece bazı siyasal veya diplomatik görüşmelerle ve PYD'yi hedefinde tutarak bu figüran rolü başarıyla oynarken, PYD destansı bir direniş ve kahramanlığın sergilendiği bir mücadelenin siyasal arenadaki kazanımlarını, 'benden başkası olmasın' mantığıyla heba etmekle meşgul.